A- A+
Νέα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια και για ιδιώτες με απόδοση γύρω στο 4,70%
Νέα σειρά εξάμηνων εντόκων γραμματίων θα δημοπρατήσει το ελληνικό δημόσιο την Τρίτη με στόχο την άντληση 1,25 δισ. ευρώ. Θα δοθούν και σε ιδιώτες χωρίς την πληρωμή φόρου για τους τόκους.

Στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαίου, το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων είχε διαμορφωθεί στο 4,69%, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος.

Παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν σημαντική διαφοροποίησή του αυτόν το μήνα, θεωρώντας πιο πιθανή την αύξηση της απόδοσης, λόγω του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας.

Διάθεση σε ιδιώτες

Τα έντοκα γραμμάτια θα διατεθούν και στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό ως εξής:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 11 Ιουνίου έως και Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο ΑΦΜ.