A- A+
Μύθος ότι οι δόσεις επιστρέφονται στους δανειστές – €40 δισ. κενό αν καταγγελθεί το μνημόνιο
Ένα χρηματοδοτικό κενό 20 δισ. ευρώ θα δημιουργούσε η μονομερής καταγγελία του μνημονίου και η διακοπή των επόμενων δόσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του δημοσίου.

Το μύθο ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε από την ΕΕ και ΔΝΤ επιστρέφουν στους δανειστές μας, καταρρίπτει με αναλυτικά στοιχεία η Alpha Bank, η οποία αποτυπώνει με αριθμούς τις συνέπειες από μία μονομερή καταγγελία του μνημονίου.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, οι απώλειες χρηματοδοτικών πόρων για τη χώρα μας από την ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησής της από το 1ο και το 2ο πακέτο στήριξης και από την ΕΚΤ δεν αντισταθμίζονται από τη διακοπή ακόμη και όλων των αποπληρωμών για το χρέος που έχει απομείνει μετά το PSI plus.

Οι συνολικοί πόροι που μπορεί να εξοικονομηθούν, από αυτή την ακραία και εξαιρετικά επιζήμια για την Ελλάδα ενέργεια, όπως τη χαρακτηρίζει η Alpha Bank, δεν υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014, ενώ από το 1ο και το 2ο πακέτο η Ελλάδα έχει ακόμη να λάβει 100 δισ. ευρώ.

Λείπουν 20 + 20 δισ. ευρώ

Δημιουργείται επομένως ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 20 δισ. ευρώ στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν και τα αυξημένα πρωτογενή ελλείμματα, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 που θα προκύψουν αναπόφευκτα από την σχεδιαζόμενη ανατροπή της εφαρμογής του μνημονίου.

Τέλος, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα.

Η Alpha Bank σημειώνει ότι σύμφωνα με εξαγγελίες ορισμένων κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν χωρίς να προσδιορίζεται πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς τα κεφάλαια του EFSF.

Πού πάνε τα λεφτά

Στην ίδια ανάλυση, η Alpha Bank καταγράφει την κατεύθυνση των πακέτων στήριξης που λαμβάνει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα ποσά που φαίνονται και στον σχετικό πίνακα καλύπτουν τις ανάγκες της Ελλάδος για εξυπηρέτηση (πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων) του σημαντικά μειωμένου χρέους της έως το 2014, ενώ για το 2012 και για το 2013 καλύπτουν επιπλέον τα ακόλουθα:

α) Το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 (αν υπάρξει).

β) Την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου ύψους 6,28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 45% (2,8 δισ. ευρώ) είναι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ), και το 25% (1,59 δισ. ευρώ) είναι οφειλές των νοσοκομείων.

γ) Την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συνολικά κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί τα 25 δισ. ευρώ και αναμένεται η είσπραξη των υπολοίπων 25 δισ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο.

δ) Τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα, έως ότου, με την αναγκαία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, επιστραφούν οι καταθέσεις που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες ιδιαίτερα τους τελευταίους 10 μήνες.