A- A+
Μέτρα σοκ στο κυνήγι των οφειλετών του δημοσίου - Θα ακυρώνουν ακόμη και μεταβιβάσεις ακινήτων
Δραστικά μέτρα για να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που αποστάλθηκε σε όλες τις εφορίες.

Κάθε φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ θα βρεθεί στο κατώφλι των εφοριακών, οι οποίοι με βάση τις οδηγίες του υπουργείου θα επιστρατεύσουν κάθε μέσο που διαθέτουν για την είσπραξη των οφειλομένων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, άμεσα αναμένεται να διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων, με στόχο να γίνουν έλεγχοι σε όσους τα στοιχεία δείχνουν «προβληματικά».

Στο πλαίσιο αυτό, με άμεσο έλεγχο κινδυνεύουν όσοι έχουν έσοδα από ενοίκια, ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων, οι έχοντες απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων, καθώς και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3.000 ευρώ με ακίνητη περιουσία και απαιτήσεις πελατών από συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών- προμηθευτών.

Άμεσα μέτρα

Από το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τις διασταυρώσεις, προωθείται:

· η άμεση είσπραξη από τους αρμόδιους συμβολαιογράφους πλειστηριασμάτων, για τα οποία έχει καταταγεί το Δημόσιο κατόπιν αναγγελίας αυτού σε διενεργηθέντες πλειστηριασμούς με επίσπευση τρίτων και

· η διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών των βεβαίων και εκκαθαρισμένων χρηματικών ανταπαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη.

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ρητά ποιο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης επιστρατεύεται κατά περίπτωση. Συγκεκριμένα :

α) Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων.

β) Επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής, ενέργεια που εδράζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

γ) Επειδή η κατάσχεση πρέπει να γίνεται με στόχο, όχι μόνο τη διακοπή της παραγραφής αλλά κυρίως, για να επιφέρει άμεση είσπραξη, το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται ώστε, σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού (εντός των υποχρεωτικών προθεσμιών που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις, βλ. και ΠΟΛ.1050/30.4.2010).

δ) Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολο τους ή κατά ποσοστό αυτών), ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής.

ε) Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) να επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.). Για τον εντοπισμό των απαιτήσεων αυτών θα πρέπει να διεξάγεται ενδελεχής έρευνα και να παρέχεται, όπου αυτό είναι απαραίτητο, η βοήθεια του φορολογικού ελέγχου για τον εντοπισμό τους.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, για να δεσμεύονται ταχύτερα, υποδεικνύονται συγκεκριμένες διατάξεις όπως για παράδειγμα για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ακύρωση μεταβίβασης ακινήτων

Χαρακτηριστικό της σκληρότητας των μέτρων αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στη δυνατότητα «αναίρεσης» μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου αναφέρεται ότι όταν διαπιστώνεται ότι ο οφειλέτης έχει μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (πώληση, δωρεά, γονική παροχή) και ως εκ τούτου έχει περιέλθει σε τέτοια οικονομική κατάσταση, ώστε η περιουσία που του απομένει να μην επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 939 και επόμενα του Αστικού Κώδικα, ήτοι η έγερση της αγωγής διάρρηξης των μεταβιβάσεων αυτών μέσω Ν.Σ.Κ., δεδομένου ότι, κατά το άρθρο 946 ΑΚ, το δικαίωμα προς άσκηση αυτής παραγράφεται μετά πέντε έτη από τη μεταβίβαση (για μεταβίβαση ακινήτου το ανωτέρω δικαίωμα παραγράφεται μετά πέντε έτη από τη μεταγραφή του σχετικού συμβολαίου).

Παράλληλα, θα μπορεί το ελληνικό δημόσιο μέσω διακρατικών συμφωνιών να αποζημιώνεται από φορολογούμενους με κινητές και ακίνητες αξίες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ως αιτούσα αρχή δικαιούται να ζητήσει από άλλο κράτος (μέλος) ενέργειες όπως αίτηση πληροφοριών, αίτηση κοινοποίησης, αίτηση είσπραξης ή λήψης εξασφαλιστικών μέτρων για υπόχρεους που είναι εγκαταστημένοι ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχετικές νεότερες οδηγίες ως προς τα ανωτέρω, πρόκειται να παρασχεθούν από τη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων (Γραφείο Αμοιβαίας Συνδρομής, Τμήμα Α').

Η αξιοποίηση της ανωτέρω δυνατότητας προκρίνεται στις περιπτώσεις όπου, στο πλαίσιο είτε του ελέγχου είτε της επεξεργασίας δηλωθέντων στοιχείων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διαπιστώνεται η ύπαρξη εισοδημάτων ή λοιπών περιουσιακών στοιχείων προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου κατά τα ανωτέρω.

Τηλεφωνική επικοιωνία

Τέλος, στην εγκύκλιο δίδονται και οδηγίες για τους τρόπους προσέγγισης των φορολογουμένων.

Το υπουργείο καλεί τις εφορίες να υιοθετήσουν προσωποποιημένες πρακτικές, υποδεικνύοντας την αποστολή φιλικών εξατομικευμένων ειδοποιήσεων προς τακτοποίηση της οφειλής, χρήση e-mail, τηλεφωνική επικοινωνία .

Μέσω τηλεφώνου άλλωστε οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται και για τη δυνατότητα να γλιτώσουν από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπαίνοντας στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η προθεσμία για την οποία εκπνέει στις 11 Ιουνίου.