A- A+
Υποχρεωτικός ο έλεγχος των εισοδημάτων μισθωτών - επαγγελματιών από τις τράπεζες
Υποχρεωμένοι να προσκομίζουν κάθε χρόνο στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται αποδεικτικά στοιχεία για τα εισοδήματά τους είναι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, με βάση νέο κανονισμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, από τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με ρητή διάταξη Πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα εισοδήματα θα πρέπει να δηλώνονται στις τράπεζες ως εξής:

• Από πελάτες φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να προσκομίζεται το εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, το οποίο πρέπει να προσκομιστεί στο πρωτότυπό του

• Από πελάτες νομικά πρόσωπα - επιτηδευματίες θα πρέπει να προσκομίζεται το πρωτότυπο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με επιβεβαιωμένη την υποβολή της και το σημείωμα πληρωμής φόρου.

Για όσους δεν έχουν υποχρέωση από το νόμο να υποβάλλουν φορολογική δήλωση προβλέπεται να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην αρμόδια ΔΟΥ και να λαμβάνουν υπογεγραμμένο αντίγραφο προκειμένου να το προσκομίσουν στην τράπεζα.

Τήρηση αντιγράφου

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να ζητούν την επικαιροποίηση των εγγράφων αυτών και να τηρούν αντίγραφά τους.

Η σχετική υποχρέωση αφορά τόσο νέους όσο και υφιστάμενους πελάτες των τραπεζών, καθώς και πελάτες που συναλλάσσονται, έστω και για μία και μοναδική φορά, με αυτές.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (//www.hba.gr), καθώς και στα καταστήματα των τραπεζών μελών της, είναι διαθέσιμο το διατραπεζικό έντυπο ενημέρωσης της πελατείας των τραπεζών σχετικά με όλα τα έγγραφα που απαιτούνται από τη νομοθεσία.