A- A+
Νέα απόφαση διαγραφής χρέους άνω των 150.000 ευρώ για πολύτεκνη οικογένεια
Τη δικαστική ρύθμιση του χρέους της συνολικού ύψους 232 χιλιάδες ευρώ σε οκτώ τράπεζες πέτυχε εξαμελής οικογένεια, διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του και σώζοντας την κατοικία της.

Τη σχετική απόφαση έλαβε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Η οικογένεια με τα τέσσερα παιδιά προσέφυγε τον Δεκέμβριο του 2010 στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.).

Τότε είχαν οικογενειακό εισόδημα 1.233 ευρώ το μήνα και όφειλαν 231.900 ευρώ, σε οκτώ τράπεζες από στεγαστικό δάνειο για την πρώτη κατοικία, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνέταξε σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών και το απέστειλε στις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός.

Η οικογένεια το Φεβρουάριο του 2011 κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2012 , εκδικάστηκε η υπόθεση, και πριν λίγες μέρες, εκδόθηκε η απόφαση που ρυθμίζει τα χρέη με μηνιαίες καταβολές προς τους πιστωτές τους επί μία τετραετία.

Ρύθμιση με 400 ευρώ το μήνα

Με βάση την απόφαση του Ειρηνοδικείου η οικογένεια θα πρέπει να καταβάλλει εντός του πρώτου τριημέρου κάθε μήνα 400 ευρώ, ποσό που θα επιμερίζεται συμμετρικά στις πιστώτριες τράπεζες.

Η πρώτη κατοικία της οικογένειας δε θα κατασχεθεί. Ωστόσο επιβλήθηκε από το δικαστήριο στην οικογένεια, για τη διάσωση της κατοικίας της, να καταβάλλει στην ενέγγυο πιστώτρια και στους υπόλοιπους πιστωτές των οποίων οι απαιτήσεις παρουσιάζουν υπόλοιπο μετά από τις καταβολές επί τετραετία, το συνολικό ποσό των 55.250 ευρώ.

Δηλαδή για ένα χρέος 213,9 χιλιάδων ευρώ το νοικοκυρια θα καταβάλει τελικά 74.450 ευρώ σε βάθος τεσσάρων ετών.