A- A+
Στεγαστικά δάνεια με διάρκεια 50 ετών για να βγαίνει η δόση εξετάζουν οι τραπεζίτες
Σε σημαντική επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί σε νοικοκυριά με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξετάζουν οι τραπεζίτες, με στόχο να τα κρατήσουν ενήμερα.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», ο Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG υπογράμμισε ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο και στοχευμένο πακέτο μέτρων για την άμβλυνση των των αρνητικών συνεπειών της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν πάνω στους ανέργους και στα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.

Ο κ. Καραμούζης πρότεινε τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων βάσει κριτηρίων, με επέκταση της διάρκειάς τους έως και τα 50 έτη, με ταυτόχρονη κεφαλαιοποίηση των τόκων δύο ετών για ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Ρυθμίσεις υπό όρους

Η επέκταση της διάρκειας των δανείων θα γίνεται βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, που σχετίζονται τόσο με την ηλικία του δανειολήπτη, όσο και με την πιστοληπτική του ικανότητα.

Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος που είναι 50 ετών να επιμηκύνει το δάνειο μέχρι την ηλικία των ...100.

Απλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα ...τραβιούνται τα όρια λίγο παραπάνω από το κανονικό, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 80 - 85 ετών.

Πόσο μειώνεται η δόση

Σε κάθε περίπτωση, με την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης επιτυγχάνεται η μείωση των δόσεων, αλλά από την άλλη αυξάνεται το σύνολο των τόκων που πληρώνει ο δανειολήπτης.

Στον ακόλουθο πίνακα βλέπετε την εξέλιξη της δόσης ενός στεγαστικού δανείου με επιτόκιο 4%, ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό του: