A- A+
Αναδρομική διακοπή εργασιών για όσους διατηρούν μπλοκάκι για να γλυτώσουν το 500αρικο
Σε αναδρομική διακοπή των εργασιών τους μπορούν να προχωρήσουν όσοι διατηρούν μπλοκ παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να μην καταβάλλουν το φόρο ύψους 500 ευρώ που προβλέπεται για τη χρήση του 2011.

Πρόκειται για σύσταση που θα απευθύνει με συστημένα ειδοποιητήρια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε περίπου 240.000 επιτηδευματίες που εμφανίζονται ανενεργοί, προκειμένου να αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος.

Οι επιτηδευματίες υπέβαλαν πέρυσι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση.

Η ΓΓΠΣ θα τους προτρέψει να προχωρήσουν μέχρι τις αρχές Ιουνίου σε διακοπή εργασιών.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος που φέτος αυξάνεται στα 500 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι.

Πληρωμή προστίμου

Η διακοπή θα είναι μεν εκπρόθεσμη, ωστόσο το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι προχωρήσουν σε αυτή, θα ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καλούνται να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος ως εξής:

- 400 ευρώ όσοι έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 500 ευρώ όσοι έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

- 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα, εφόσον διατηρούν υποκαταστήματα.

Ποιοι εξαιρούνται του τέλους

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του (έως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο).

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.

Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θα περιλαμβάνεται μαζί με την έκτακτη εισφορά στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και θα μπορεί να εξοφληθεί μέχρι και σε τρεις δόσεις, ανάλογα με τον χρόνο εκκαθάρισης της δήλωσης.