A- A+
Goldman Sachs: Μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα - Δε τη συμφέρει
Περισσότερο κόστος παρά οφέλη θα έχει η Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου της από την ευρωζώνη και εισαγωγής ενός νέου νομίσματος, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, που περιγράφει την επόμενη μέρα.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας σημειώνουν ότι ένα νέο ελληνικό νόμισμα δεν θα ήταν αξιόπιστο μέσο συναλλαγής ή αποθήκευσης αξίας.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχωρήσει σε αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να δημιουργήσει μία νέα μέθοδο πληρωμών, η οποία ωστόσο θα ήταν δύσκολο να καταστεί αξιόπιστη.

Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε είτε να εκδόσει μία νέα δραχμή ή αντί μετρητών να χορηγεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους τίτλους οφειλών της (I owe you - IOU).

Σε μία τέτοια περίπτωση σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ξένοι εμπορικοί εταίροι θα ήταν απίθανο να εμπιστευτούν ένα μέσο συναλλαγών που εκδίδεται από μια κυβέρνηση που δεν έχει υπάρξει πρόθυμη στο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο παρελθόν.

Επίσης, με το ευρώ να παραμείνει το μοναδικό αξιόπιστο μέσο συναλλαγών, η ουσιαστική αξία του νέου νομίσματος θα μπορούσε να υποχωρήσει κατακόρυφα, καθώς θα καταγραφόταν σημαντική αύξηση της ζήτησης για το ευρώ και της προσφοράς του νέου νομίσματος.