A- A+
Εξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013 προβλέπει η Citigroup
Την επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή την 1η Ιανουαρίου του 2013 προβλέπει σε νέο της report η Citigroup, εκτιμώντας ότι το νέο νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ.

Με βάση αυτό το σενάριο, το οποίο θεωρεί πιθανό, αλλά όχι βέβαιο πως θα συμβεί, το 2013 θα υπάρξει τεράστια μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citigroup, η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον έως και το 2018.

Οι συνέπειες για Ευρώπη

Η αμερικανική τράπεζα πάντως επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα σημάνει και το τέλος της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μετάδοσή της σε άλλα κράτη - μέλη.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι μετά από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 0,5%, θα βάλει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα φθηνού δανεισμού (LTRO), θα δοθεί δεύτερο πακέτο στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς και στήριξη στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Δεν περιμένουμε κάποια άμεση κίνηση σε ό,τι αφορά στα ευρωομόλογα ή στο καταμερισμό του χρέους» τονίζει η Citigroup, προσθέτοντας ότι «εάν η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες της περιφέρειας κλιμακωθεί, τότε οι αρχές της ΕΕ ίσως συμφωνήσουν σε έναν από κοινού μηχανισμό εγγύησης τον καταθέσεων, που σκοπό θα έχει να προστατεύει τους αποταμιευτές από μία ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ».