A- A+
Έκθεση 1 τρις δολαρίων στον Ευρωπαϊκό Νότο έχουν οι τράπεζες - Τρέμουν το ντόμινο λόγω Ελλάδας
Κύμα ζημιών θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν συνολική έκθεση 1,19 τρισ. δολ. σε ομόλογα Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ιταλίας, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνεται ότι παρ' όσα έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια για την προάσπιση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και παρά τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν πολύ ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης, στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», υποστηρίζει ο Jacques-Pascal Porta, διαχειριστής κεφαλαίων για την Ofi Gestion Privee.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα είναι μία καταστροφή που θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα και για άλλες καταστροφές. Η αξιοπιστία του ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Γιατί να μην αποχωρήσει η Ισπανία ή η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία;».

Η εκλογές και η αποχώρηση της Ελλάδας

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και τονίζει ότι για πρώτη φορά Ευρωπαίοι ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρονται ανοιχτά στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Επισημαίνει ότι ο άμεσος κίνδυνος για τις τράπεζες της Ευρώπης και για την ευρωζώνη θα είναι η μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων από τα υπερχρεωμένα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Βρετανία στα τέλη του 2011 είχαν συνολικά έκθεση 1,19 τρισ. δολ. σε αυτές τις τέσσερις χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Ο κίνδυνος του bank run

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες είναι η πιθανότητα μαζικής φυγής καταθέσεων» εξηγεί ο Andrew Stimpson, τραπεζικός αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods Ltd.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο συνεχίζουν οι αξιωματούχοι να συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου τόσο περισσότερο οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα βγάζουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες».

Αυτό μπορεί ήδη να συμβαίνει τονίζει το Bloomberg. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 80,6 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,2%) από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία και στη Γαλλία είδαν αντιστοίχως τις τραπεζικές τους καταθέσεις να αυξάνονται κατά 217,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 6,3%.