A- A+
Προσοχή στις δηλώσεις αποδείξεων για μηδενικά ή μικρά εισοδήματα – Κίνδυνος να βγει φόρος
Με πληρωμή φόρου κινδυνεύουν όσοι έχουν μικρά ή μηδενικά εισοδήματα, λόγω της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων και των τεκμηρίων διαβίωσης που ισχύουν για τις φετινές δηλώσεις.

Έτσι, κάποιος με εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου ορίου μπορεί να πληρώσει φόρο εάν δεν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του τεκμαρτού του εισοδήματος, εάν αυτό είναι υψηλότερο από το πραγματικό.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει πραγματικό εισόδημα 2.000 ευρώ και τεκμαρτό 3.000 ευρώ, θα πρέπει συλλέξει αποδείξεις αξίας επί του 25% επί του δεύτερου, δηλαδή 3.000 x 25% = 750 ευρώ και όχι 500 ευρώ.

Αν κάποιος δηλώσει αποδείξεις 500 ευρώ, τότε θα του βγει φόρος 25 ευρώ (το 10% επί της διαφοράς που δε θα δηλώσει: (750 - 500) x 10%

Σημειώνεται ότι ακόμη και αν κάποιος δεν έχει κανένα εισόδημα, ισχύει τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ για άγαμους και 5.000 ευρώ για συζύγους.

Άρα αν κάποιος άγαμος με μηδενικά εισοδήματα δεν δηλώσει αποδείξεις, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 75 ευρώ [10% x (3.000 x 25%)].

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών

Με αφορμή διάφορα ερωτήματα φορολογουμένων που τέθηκαν υπόψη της υπηρεσίας μας, κατά την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2012, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στη συμπλήρωση του Κωδικού 049 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1.

Ο συγκεκριμένος κωδικός συμπληρώνεται με την εμπρόθεσμη δήλωση, ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος. Οι αποδείξεις αυτές δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση και φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

2. Επίσης, ο φορολογούμενος πρέπει να λάβει υπόψη του, όσον αφορά το ύψος εισοδήματος για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων καθώς και για την κάλυψη των τεκμηρίων του, ότι για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση την συνολική ετήσια δαπάνη, πέραν των δηλωθέντων από τον ίδιο στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητα κλπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

3. Τέλος, επισημαίνεται ότι η αποζημίωση λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης που φορολογείται αυτοτελώς με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Ε., αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657 - 658 του πίνακα 6, έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογισθεί έκτακτη εισφορά.

Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659 - 660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα οικονομικά έτη.