A- A+
Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη
Κλείδωσε οριστικά και ανακοινώνεται και επισήμως το απόγευμα η επιστροφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ, το κόμμα από το οποίο διεγράφη πριν δυο χρόνια με απόφαση του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις δια ζώσης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, η κυρία Μπακογιάννη, που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, θα προεδρεύσει το μεσημέρι του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ώστε να επικυρωθεί και τυπικά η συνεργασία -και όχι η συγχώνευση- με τη Ν.Δ.

Μετά από τη συνεδρίαση που θα γίνει στα γραφεία του κόμματος, επί της Λεωφ. Συγγρού, αναμένεται να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις περί του πολιτικού «γάμου» με τον κ. Σαμαρά, πιθανότατα σε κεντρικό ξενοδοχείο και μάλλον όχι στα γραφεία της ΝΔ.

Οι όροι της συμφωνίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το κείμενο που θα «συνοδεύσει» την ανακοίνωση της συνεργασίας, στο οποίο θα υπάρχει σαφής αναφορά ότι η Ν.Δ. παραμένει προσηλωμένη στις φιλελεύθερες αρχές και αξίες, θα επισημαίνεται πως χρειάζονται αλλαγές και τροποποιήσεις στους όρους του μνημονίου και πως απαιτείται στήριξη των χαμηλών εισοδηματικά τάξεων, ενώ θα δίνεται και έμφαση στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Κράτος.

Η επιστροφή της κυρίας Μπακογιάννη στη Ν.Δ. δεν σημαίνει και οριστικό τέλος για τη Δημοκρατική Συμμαχία, αφού επί της ουσίας πρόκειται για κοινή κάθοδο των δυο κομμάτων στις εκλογές.

Λόγω της πρόβλεψης του εκλογικού νόμου ότι δεν δίνεται το μπόνους των 50 εδρών σε συνασπισμό κομμάτων, θα ανασταλεί με μια μορφή η λειτουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία, χωρίς προβλήματα.

Εκτός από την κυρία Μπακογιάννη που θα τεθεί και για συμβολικούς λόγους επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. σε εκλόγιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι τρεις πρώην βουλευτές οι κκ. Γ. Κοντογιάννης, Χρ. Μαρκογιαννάκης και Ελ. Αυγενάκης, ενώ στις λίστες θα συμμετέχουν και οι κκ. Ι. Οικονόμου και πιθανότατα και ο κ. Δ. Ζαφειριάδης.
Από το ΛΑΟΣ στη ΝΔ

Η συστράτευση που θέλει ο κ. Σαμαράς και το κάλεσμα για πανστρατιά και δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου αποκτά και άλλους συμμάχους από το δεξιό χώρο.

Mετά την απόφαση του κ. Γ. Καρατζαφέρη να κατέβει αυτόνομα ο ΛΑΟΣ στις εκλογές, έτοιμοι να προσχωρήσουν στη Ν.Δ. εμφανίζονται και οι προερχόμενοι από το κόμμα του, πρώην βουλευτές, οι κκ. Αθ. Πλεύρης, Κυρ. Βελόπουλος, Κ. Κιλτίδης.

Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει και αντίστοιχη κίνηση από την ευρωβουλευτή κ. Ν. Τζαβέλλα, για συνεργασία με τη ΝΔ, εν αντιθέσει με τον ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη της Δημοκρατικής Συμμαχίας που δεν βλέπει με θετικό μάτι τη συμπόρευση της κυρίας Μπακογιάννη με τον κ. Σαμαρά και φέρεται αποφασισμένος να μην ακολοιυθήσει.