A- A+
Τί θα γίνει τις πρώτες ημέρες αν πάμε στη δραχμή - Οι προβλέψεις Προβόπουλου
Τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά από μία ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, είχε περιγράψει πριν λίγο καιρό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κεντρικός τραπεζίτης θέλησε με παραστατικό και κατανοητό τρόπο, να περιγράψει το ζοφερό μέλλον της χώρας στην περίπτωση που η Ελλάδα γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα.

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεών του ήταν τα εξής:

- Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι στη μεταβατική περίοδο, μέχρι δηλαδή να κυκλοφορήσουν σε φυσική μορφή τα νέα χαρτονομίσματα, δεν θα υπάρχουν πρακτικώς δραχμές παρά μόνον σε λογιστική μορφή.

- Θα γίνονται συναλλαγές αλλά μόνο μέσω των τραπεζικών λογαριασμών. Το ευρώ θα υπάρχει αλλά θα αποτραβηχτεί, διότι όποιος έχει χαρτονομίσματα σε ευρώ θα τα κρατήσει στην άκρη ως μέσον αποθησαυρισμού και διαφύλαξης της αξίας της περιουσίας του.

- Η χώρα θα φθάσει σε καθεστώς αντιπραγματισμού, δηλαδή ανταλλαγής προϊόντων. Εάν κάποιος θέλει ένα κιλό λάδι θα το ανταλλάξει με τρία κιλά αλεύρι.

- Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και γενικά οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους. Ελλείψει καυσίμων, ο στρατός και η αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν τα οχήματα.

- Δεδομένου ότι η χώρα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, για την πραγματοποίηση των οποίων θα απαιτείται, βεβαίως, συνάλλαγμα και όχι δραχμές, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις. Ελλείψεις π.χ. σε καύσιμα, σε πρώτες ύλες, ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα, διότι εξαιτίας της αδύναμης ανταγωνιστικότητας της χώρας, ακόμη και τα τρόφιμα είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα. Θα υπάρξουν, επομένως, σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά βασικά είδη.

- Ενα μεγάλο τμήμα του διοικητικού μηχανισμού, π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία, στρατός κ.λπ., θα υπολειτουργεί. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες θα γίνουν αφόρητες.

- Το βιοτικό επίπεδο θα κάνει «βουτιά». Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά, ενδεχομένως έως και 60% - 70%.

«Με δύο λέξεις, η κατάσταση θα παραπέμπει στη δεκαετία του '50» κατέληξε ο κ. Προβόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «σε τέτοιες ''ανώμαλες'' καταστάσεις αυτοί που κυρίως χάνουν είναι οι πολλοί και οι αδύνατοι. Αυτοί που θα επωφεληθούν θα είναι οι λίγοι επιτήδειοι».