A- A+
Το «ξύλο» του Σαχινίδη στο Eurogroup - Δημοψήφισμα «ευρώ ή δραχμή» ζήτησε ο Σόιμπλε
Σφοδρή επίθεση στον πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη εξαπέλησαν τα μέλη του Συμβουλίου του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην έκδοση του περιοδικού Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, επισημαίνεται ότι την ιδέα για τη διεξαγωγή δημοψήφισματος στην Ελλάδα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ την έριξε στο τραπέζι του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η γερμανική πλευρά υποστήριξε ότι ένα «ναι» για το ευρώ θα σήμαινε επίσης ένα «ναι» για τα προγράμματα λιτότητας που αποδέχθηκε ήδη η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Το Spiegel σημειώνει επίσης ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε σφοδρά στον κ. Σαχινίδη, τονίζοντάς του πως «αν γινόταν δημοψήφισμα μέσα στην αίθουσα αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι θα τάσσονταν υπερ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Ήθελαν Παπαδήμο

«Ποιες είναι οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης;». Αυτή ήταν η ερώτηση που ο κ. Σαχινίδης άκουγε διαρκώς από τους ομολόγους του στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με «ΤΟ ΒΗΜΑ».

«Ελάχιστες» απαντούσε, αφήνοντας αρκετούς από αυτούς σχεδόν εμβρόντητους, κατά το ίδιο δημοσίευμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με πρώτη τη «μοχθηρή» Αυστριακή Μαρία Φέκτερ, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Ελλάδα, την οποία κατά τη δική τους εκτίμηση «έχουν προικίσει πλουσιοπάροχα», θα μπορούσε να οδηγηθεί σε νέες εκλογές και πολύ περισσότερο ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου για να αντικατασταθεί από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Κατά τη δική τους εκτίμηση, η αντικατάσταση της κυβέρνησης Παπαδήμου θα ήταν η «καλύτερη εγγύηση» για να μην προχωρήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση και να μη ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.