A- A+
Μυστικό σχέδιο Μόντι για την προστασία των καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη
Με ένα μυστικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος που θα εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις προσήλθε στη Σύνοδο των G8 ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, σύμφωνα με δημοσιεύμα στον ιταλικό τύπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, που επικαλείται το Reuters, στόχος της πρότασης είναι να εγγυηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις «με σκοπό να σταματήσει η αιμορραγία των κεφαλαίων από μια χώρα στην άλλη, από τον νότο στον βορρά».

Το σχέδιο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα συζητήθηκε την Παρασκευή στη σύνοδο των G8.

Σύμφωνα με αυτό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρηματοδοτήσουν από κοινού τις εγγυήσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις για να καθησυχάσουν τους καταθέτες στις πιο ευάλωτες χώρες.

Το σχέδιο του Monti καταρτίστηκε με την αρωγή της Τράπεζας της Ιταλίας και είχε τη στήριξη του αμερικανού προέδρου Barack Obama και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η ΕΚΤ εξετάζει νέες «δημοπρασίες ρευστότητας» για να αποτρέψει το ενδεχόμενο έλλειψης πόρων στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο «σοκ από την Ελλάδα», χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια μορφή θα έχουν αυτές οι κινήσεις.