A- A+
ΤτΕ: Κανένα σχέδιο για επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις - Bank run σε slow motion αλά ...ελληνικά
Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος ότι επίκειται η επιβολή ορίου στις αναλήψεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες εκροές καταθέσεων που καταγράφονται μετά τις εκλογές προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή της «διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που αναφέρεται σε δήθεν σχεδιασμό για επιβολή ορίου στις αναλήψεις καταθέσεων και περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό».

Η είδηση ότι αναμένεται η επιβολή περιορισμών «παίζει» στην εφημερίδα το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», σε άρθρο της οποίας αναφέρεται ότι εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι διαρροές καταθέσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει έτοιμο σχέδιο για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τις εκλογές έκαναν «φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 7 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή είχαν εγκαταλείψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το Μάρτιο του 2010, μετά τις δηλώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσνταντίνου περί «Τιτανικού».

Για το λόγο αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, η κεντρική τράπεζα εξετάζει σενάρια να τεθούν όρια στις αναλήψεις και στην αποστολή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Πώς επηρεάζεται η ρευστότητα

Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες πιέστηκαν ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μόνο τη Δευτέρα, οι αναλήψεις έφτασαν τα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η διαρροή συνεχίστηκε και την Τρίτη, ενώ η Τετάρτη ήταν η χειρότερη ημέρα, καθώς υπολογίζεται ότι οι απώλειες για το σύστημα ξεπέρασαν τα 1 δισ. ευρώ.

Τρικλοποδιές από Μέρκελ και ΕΚΤ

Πέμπτη και Παρασκευή τα πράγματα ημέμησαν αρκετά, ωστόσο όσο υπάρχει η αβεβαιότητα και οι καταθέτες «βομβαρδίζονται» με ειδήσεις που φέρνουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, οι τράπεζες οφείλουν να είναι σε επιφυλακή.

Δεν έφταναν όμως μόνο οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διεθνή τύπο για το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας μας στο εθνικό νόμισμα, ήλθε και επίσημος τομέας να ρίξει «λάδι στη φωτιά».

Από την μία πλευρά η ΕΚΤ έκανε γνωστο ότι σταματά να χρηματοδοτεί απευθείας τις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, παρεπόμποντάς τις στην Τράπεζα της Ελλάδος για λίγα 24ωρα, και από την άλλη η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον κ. Παπούλια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή».

Bank run σε slow motion

Οι τραπεζίτες δεν ξέρουν από πού να φυλαχτούν. Λίγο οι καταθέτες που υπό το φόβο της δραχμής σηκώνουν τις αποταμιεύσεις τους, λίγο οι μειωμένες αποπληρωμές δανείων, ιδιαίτερα μετά την 6η Μαίου και τα επίπεδα της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν μειωθεί δραματικά.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, μπορεί να μην σχηματίστηκαν ουρές στα υποκαταστήματα των τραπεζών, ωστόσο ότι το σύστημα δεν θα μπορεί να αντέξει για πολύ, εάν συνεχιστούν για λίγα 24ωρα ακόμη τα επίπεδα των εκροών που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Ζούμε ένα bank run σε slow motion» σημειώνει χαρακτηριστικά έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, θέλοντας να αποτυπώσει την εικόνα που παρουσίασε το πιστωτικό σύστημα τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε επίσης

* ΟΤΟΕ: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

* Reuters: Δεν είναι μόνο οι Έλληνες στην Ευρώπη που φοβούνται για τις καταθέσεις τους

* Αποκλειστικά μέσω ΤτΕ η στήριξη των ελληνικών τραπεζών – Πώς επηρεάζεται η ρευστότητά τους