A- A+
Αναμενόμενη υποβάθμιση 5 ελληνικών τραπεζών από τη Fitch
Στην υποβάθμιση των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά την προς τα κάτω αναθεώρησης της βαθμολογίας του ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη, που αφορά τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία «CCC».

Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank, την Alpha, την Πειραιώς και την Αγροτική, τις οποίες πλέον ο οίκος αξιολογεί με «CCC» έναντι «Β-» προηγουμένως.

Ακολουθώντας το σκεπτικό της ελληνικής υποβάθμισης την Πέμπτη, την οποία ο οίκος είχε αιτιολογήσει με τον αυξημένο κίνδυνο ελληνικής εξόδου, η Fitch αναφέρει ότι σε περίπτωση αποχώρησης από ευρώ μετά το σχηματισμό κυβέρνησης που δεν θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης «μπορεί να αποσυρθεί η διεθνής στήριξη στις ελληνικές τράπεζες».

Ο οίκος σημειώνει ότι, μετά τις απώλειες που υπέστη το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας του «κουρέματος», έχουν δεσμευτεί μεν 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, «ωστόσο η στήριξη δεν έχει φτάσει ακόμη στις τράπεζες, και θα χρειαστεί ένεση περαιτέρω κεφαλαίων για να επιτευχθούν τα επίπεδα επάρκειας 9% που θα απαιτεί από το Σεπτέμβριο η ΤτΕ».