A- A+
Κομισιόν: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί επεξεργασίας σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προχώρησαν την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ με επίσημες ανακοινώσεις τους.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν, δια της αντιπροσωπείας της στην Αθήνα ξεκαθάρισε ότι «δεν εργάζεται πάνω σε οποιοδήποτε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Η Επιτροπή αναφερόμενη «σε συνέχεια δημοσιευμάτων, που αναφέρονται σε μερίδα του Τύπου, ότι οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεξεργάζονται σενάρια για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα ήθελε να διαψεύσει κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια».

Αναλόγου ύφους και περιεχομένου ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Εμμάνουελ Μπαρόζο, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί μέρος της οικογένειάς μας. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό κράτος μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ίδιος εξέφρασε τη βούλη της Επιτροπής «η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Η Επιτροπή καταβάλλει άοκνες προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό».

ΕΚΤ: Δουλεύουμε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Ξεκάθαρη απάντηση στα σενάρια αποχώρησης της χώρας μας από το ευρώ έδωσε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Μάριο Ντράγκι.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βέλγου Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εμπορίου κ. Karel de Gucht, περί «επεξεργασίας σχεδίων από την ΕΕ και την ΕΚΤ σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα», εξέφρασε δια του επροσώπου του στον τύπο, την ισχυρή βούληση της τράπεζας για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

«Η πρώτη μας και μοναδική έννοια είναι να βρούμε τις λύσεις προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» τόνισε σχετικά εκπρόσωπος του κ. Ντράγκι.