A- A+
New York Times: Η ευρωζώνη είναι ίσως έτοιμη για την αποπομπή της Ελλάδας
Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διατυπώνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, υποστηρίζοντας ότι έχει προηγηθεί σχετική προετοιμασία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εντείνονται οι προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όχι μόνο εξαιτίας της δικής της πολιτικής δυσλειτουργίας αλλά επίσης καθώς οι συνέπειες από μια τέτοια έξοδο για την υπόλοιπη Ευρώπη και την οικονομία παγκοσμίως, δεν φαίνεται να είναι πλέον τόσο τρομακτικές.

«Η ολιγωρία και οι μικροπολιτικές των τελευταίων ετών έχουν δώσει στα άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης πολύτιμο χρόνο για να προετοιμαστούν για τη ζωή χωρίς την Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ίδιο άρθρο.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν εμφανίσει ζημιές εξαιτίας των ελληνικών επενδύσεων, οι εταιρείες καταστρώνουν σχέδια αντιμετώπισης και η Ευρώπη έχει ενισχύσει τα ταμεία διάσωσης για άλλα ευάλωτα κράτη, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Μειώθηκε το ρίσκο εξόδου

Αυτά τα μέτρα έχουν μειώσει επίσης το ρίσκο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας λιγότερο πιθανό ότι μια περίπτωση τύπου-Lehman θα προκαλέσει πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως.

Από την πλευρά τους, τα αμερικανικά επενδυτικά fund και οι τράπεζες έχουν επίσης μειώσει δραματικά τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι αναλυτές που τονίζουν πως οι προετοιμασίες στην Ευρώπη παραμένουν ατελείς και τα πιθανά κόστη μιας ελληνικής εξόδου είναι πολύ αβέβαια.

«Αυτή η πραγματικότητα βοηθάει να καταλάβει κανείς γιατί η Γερμανία συνεχίζει να τονίζει την αποφασιστικότητά της για να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» καταλήγουν οι New York Times.