A- A+
Εκτός ευρώ βλέπει την Ελλάδα ο Economist που κυκλοφορεί με τίτλο «The Greek run»
Με τίτλο «The Greek run» και εικονογράφηση που δείχνει έναν δρομέα να τρέχει με την ολυμπιακή φλόγα καίγοντας ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, ο Economist προβλέπει το ζοφερό μέλλον με την Ελλάδα εκτός του ευρώ.

«Δεν είναι καλή ιδέα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά ήρθε η ώρα να ετοιμαστεί για την αποχώρησή της», γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Παίζοντας με τις λέξεις «Ελλάδα» και «έξοδος» ο αρθρογράφος δημιουργεί την νέα έννοια «GREXIT» την οποία μπορεί να χαρακτηρίζει «άσχημη», αλλά προβλέπει ότι σύντομα θα αποτυπώνει την ελληνική πραγματικότητα.

Η φυγή των καταθέσεων

«Αν οι τράπεζες συνεχίζουν να υποφέρουν από τις μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, καθώς οι ο κόσμος φοβάται την επιστροφή στη δραχμή, τότε το μέλλον της Ελλάδας είναι πιθανό να καθοριστεί πολύ νωρίτερα», γράφει για να αναφερθεί στην θέση του Αλέξη Τσίπρα που επιθυμεί την αναδιαπραγμάτευση όσων έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα.

Ωστόσο όπως αναφέρει το κομμάτι «η Γερμανία αντιστέκεται κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να εκβιαστεί με συνεχείς αλλαγές σε πακέτα διάσωσης», κάνοντας μάλιστα λόγο για την πλέον ανοιχτή παραδοχή από τους τραπεζίτες της Κεντρικής Τράπεζας του ενδεχομένου η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, παρότι «δεν είναι κάτι εύκολο ούτε επιθυμητό».

Προσπαθώντας να εξηγήσει την νοοτροπία μεγάλης μερίδας Ελλήνων ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τα μέτρα λιτότητας, για αυτό το λόγο «ο κ. Τσίπρας και οι συνάδελφοί του τροφοδοτούν την ελπίδα ότι η Ελλάδα με κάποιο τρόπο μπορεί να αποφύγει τη λιτότητα και παρόλα αυτά να παραμείνει στο ευρώ».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό «οι Ελληνες δε μπορούν να την αποφύγουν, είτε παραμείνουν στο ευρώ είτε όχι. Αλλωστε, πειθαρχία και μεταρρύθμιση δεν είναι γνωστοί όροι στην ελληνική πολιτική».

Barclays: Εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι πιθανό να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη έως το επόμενο έτος, αφού πρώτα η Ευρώπη καταρτίσει ένα σχέδιο ελεγχόμενης εξόδου, προέβλεψε ο επικεφαλής της μονάδας παγκόσμιων ερευνών της Barclays.

Σύμφωνα με τον Larry Kantor, η Barclays δεν μπόρεσε να φτιάξει ένα σενάριο επιστροφής των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας στη βιωσιμότητα και για αυτό θεωρεί «αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»

Ο Kantor τόνισε επίσης πως μέχρις ότου να καταρτιστεί ένα σχέδιο για ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, «θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παραμονή της χώρας στη ζώνη από τους Ευρωπαίους ηγέτες».