A- A+
Κορύφωση των αναλήψεων την Τετάρτη – Στα όριά του το σύστημα
Η χειρότερη ημέρα από όσες προηγήθηκαν μετά τις εκλογές ήταν η χθεσινή ως προς τα επίπεδα των εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες, καθώς σημειώθηκε ημερήσια ρεκόρ στη διαρροή ρευστότητας.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα αναλυτικά στοιχεία των κινήσεων, εκτιμάται ότι μετά το σαββατοκύριακο, μέσα σε ένα τριήμερο έφυγαν από τις τράπεζες αποταμιεύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για διαρροή της τάξης των 800 εκατ. ευρώ την περασμένη Δευτέρα.

Ειδικά την Τετάρτη η κατάσταση χειροτέρεψε, καθώς εκτός από τις αναλήψεις που αποφασίστηκαν την ίδια ημέρα, εκτελέστηκαν και εντολές που είχαν «παραγγελθεί» το προηγούμενο διάστημα.

Σήκωσαν μεγάλα ποσά

Λόγος γίνεται για ποσά που σε ορισμένα καταστήματα ξεπέρασαν ακόμη και τις 100.000 ευρώ ανά πελάτη, για αυτό και χρειάστηκε η «παραγγελία» των μετρητών, τα οποία οδηγήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα σε προσωπικές κρυψώνες..

Οι αρχές εξακολουθούν να στηρίζουν το σύστημα μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος που παραμένει ενεργοποιημένος από το περασμένο καλοκαίρι, παρέχοντας τις απαραίτητες «ενέσεις» ρευστότητας.

Ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ αυτός ο ρυθμός των απωλειών.