A- A+
Προβοκάτσια Reuters - Δημοσίευμα για παύση χρηματοδότησης των τραπεζών μας από την ΕΚΤ
Μεγάλη αναστάτωση στα διοικητικά επιτελεία των ελληνικών τραπεζών έχει προκαλέσει δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να τις χρηματοδοτεί λόγω της μη ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης.

Το πρακτορεία ανέβασε την Τετάρτη δημοσίευμα με τίτλο «Η ΕΚΤ σταματά τις πράξεις αναχρηματοδότησης σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες», το οποίο με τον τρόπο που είναι γραμμένο δίνει την εντύπωση ότι η Ευρωτράπεζα αποφάσισε σήμερα να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στη χώρα μας, λόγω της μη ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών είναι πραγματικά έξαλλες με αυτά τα άρθρα, τα οποία, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θέλουν να δώσουν την εικόνα ενός κλάδου που οδεύει προς κατάρρευση.

«Παίζουν με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι «δημοσιεύματα όπως τα σημερινά είναι είτε εκ του πονηρού ή γράφονται από συντάκτη που δεν γνωρίζει τα θέματα».

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές στην ευρωπαϊκή νομισματική αρχή, σημειώνει ότι «η ΕΚΤ σταμάτησε τις πράξεις νομισματικής πολιτικής με ορισμένες ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι συνεχίζει κανονικά τη στήριξη των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Κανονικά η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ

Η αλήθεια είναι ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αντλούν κεφάλαια τόσο από την Ευρωτράπεζα, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, που έχει ενεργοποιηθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Μετά το PSI οι μη συστημικές τράπεζες εξυπηρετούνται αποκλειστικά από την κεντρική τράπεζα, η οποία ωστόσο καλύπτει στο σύνολό της τις απώλειες που καταγράφονται.

Με τις ενέσεις ρευστότητες που παρέχονται σε όλο το σύστημα αντιμετωπίζονται οι αυξημένες αναλήψεις που παρατηρούνται μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και την πολιτική αστάθεια που προέκυψε από το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Νταλάρα: Πότε θα ηρεμήσει η κατάσταση

«Η φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα σταματήσει εάν επικρατήσει βεβαιότητα ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ» τόνισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε ότι «έχουμε δει κορύφωση της φυγής κεφαλαίων από την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι η κατάσταση θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί όταν βγει νέα κυβέρνηση, εφόσον επαναβεβαιώσει τη θέλησή της να παραμείνει στο ευρώ».