A- A+
Παπούλιας: Διαρροή καταθέσεων 800 εκατ. ευρώ σε μία ημέρα - Ενημέρωση από Προβόπουλο
Σημαντικές διαρροές καταθέσεων της τάξης των 800 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν την πρώτη ημέρα λειτουργίας των τραπεζών, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη μετέφερε την αγωνία του για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος που του εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

«Είχα δύο ενδιαφέρουσες τηλεφωνικές συνομιλίες. Η μία ήταν με τον κ. Μπαρόζο. Εναγωνίως περιμένουν τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα και την επιτυχή κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών που κάνουμε όλοι μαζί» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

«Η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία ήταν με τον κ. Προβόπουλο. Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι την ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατ. ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατ. ευρώ» συνέχισε να λέει ο κ. Παπούλιας, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Κίνδυνος για πανικό

Στο παραπάνω ποσό, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα».

Σύμφωνα με την ενημερώση του κ. Προβόπουλου, «υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση».

Ο κ. Παπούλιας είπε στους αρχηγούς ότι ο κ. Προβόπουλος του μετέφερε ότι «δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό».

Ανέφερε επίσης ότι «η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτήν τη στιγμή».

Διαβάστε επίσης

* Παπούλιας: Για κίνδυνο κατάρρευσης τραπεζών με προειδοποίησαν Παπαδήμος - Προβόπουλος