A- A+
Σημίτης: Αν βγούμε από το ευρώ οι τράπεζες θα κλείσουν για τρεις μήνες
Αδιανόητη εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την έξοδό της από την ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της σε μία τέτοια περίπτωση.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Πεκίνο, ο κ. Σημίτης σημειώσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ότι η επιστροφή της χώρας σε ένα δικό της νόμισμα θα αποτελούσε καταστροφή για το έθνος.

«Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το αν πρέπει να ανήκουμε στην Ευρωζώνη. Η ιδέα επιστροφής στη δραχμή είναι μία ιδέα που δεν μπορεί να λειτουργήσει» τόνισε ο πρώτην Πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να κλείσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες, όσο θα γίνονταν οι σχετικές προετοιμασίες, μεταξύ των οποίων και η εκτύπωση του νέου νομίσματος.

«Το να έχουμε τις τράπεζες κλειστές για τρεις μήνες είναι ανοησία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αν κλείσουν για περισσότερες από τρεις ημέρες θα προκύψει τραπεζικός πανικός».

Σε σχέση με την προσπάθεια που γίνεται για αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι «προς το παρόν η Ευρώπη λέει ‘όχι’, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως, λέει ‘εντάξει’ μετά από κάποιο διάστημα».