A- A+
Καταθέτες: «Σπάνε» προθεσμιακές και ρωτούν να μάθουν πώς θα βγάλουν κεφάλαια στο εξωτερικό
Μεγάλη είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί στο αποταμιευτικό κοινό μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου, λόγω του κινδύνου ακυβερνησίας και άμεσης πτώχευσης της χώρας και των τραπεζών.

Αν και οι εκροές από την περασμένη Δευτέρα διατηρούνται σε ελεγχόμενα επίπεδα, τα μηνύματα που λαμβάνουν οι διοικήσεις των τραπεζών από το δίκτυο των καταστημάτων τους είναι ανησυχητικά.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα πολιτική σταθερότητα, ο κίνδυνος ενός μαζικού κύματος αναλήψεων (bank run) θα αυξηθεί σημαντικά.

Οι κινήσεις των καταθετών

Οι βασικές τάσεις που έχουν καταγραφεί μετά τις εκλογές είναι οι εξής:

- Καταγράφηκαν εκροές κεφαλαίων, κυρίως από μικροκαταθέτες, οι οποίοι έσπευσαν να αποσύρουν ποσά έως και τις 10.000 ευρώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων προς παν ενδεχόμενο

- Έχουν μειωθεί αρκετά οι εισροές καταθέσεων στο σύστημα, καθώς κινούνται σε πολύ χαμηλά και μη φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα

- Αρκετοί ήταν οι καταθέτες που έσπευσαν να «σπάσουν» ενεργές προθεσμιακές καταθέσεις και να τοποθετήσουν τα χρήματα σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίου, ώστε να έχουν το περιθώριο άμεσης ανάληψης σε περίπτωση κινδύνου

Καταθέσεις στο εξωτερικό

Τόσο στο ίντερνετ, όσο και στα τραπεζικά καταστήματα, οι αποταμιευτές αναζητούν πληροφορίες για το πώς θα μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Αν και ακόμη δεν έχουν υπάρξει σημαντικές ροές κεφαλαίων σε άλλα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα, το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτή τη διέξοδο είναι εύλογο.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

* Φοβούνται το bank run οι τράπεζες – Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις

* Νέα διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό ενόψει εκλογών – Φοβούνται την ακυβερνησία

* Τι σημαίνουν για τις καταθέσεις οι ζημιές σοκ των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ

* Η ασφάλεια των καταθέσεων, οι εκλογές και η …επιστροφή στη δραχμή

* Καταθέσεις στο εξωτερικό: Ο τρόπος, ο βαθμός προστασίας και τα ρίσκα