A- A+
Moody’s: Το αποτέλεσμα των εκλογών αυξάνει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Αύξηση του ρίσκου χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου της από την Ευρωζώνη, προκαλεί το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s Investors Service.

Στο εβδομαδιαίο report του οίκου, το οποίο υπογράφει ο αναλυτής του Νόντας Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι η ισχυρή άνοδος των αντί-μνημονιακών δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα κανένα κόμμα να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, «αύξησε την πιθανότητα μιας περαιτέρω, άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και τελικά, της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα πολύ άσχημο credit negative για τις ελληνικές τράπεζες».

Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου ενδεχομένου, κατά την Moody’s μπορεί να είναι «ένα bank run στις τράπεζες, πάγωμα καταθέσεων από την κυβέρνηση, ένα νέο νόμισμα που θα υποτιμήσει τις αποταμιεύσεις, καθώς και μια αλλαγή της ευθύνης για τη χρηματοδότηση των τραπεζών και την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών νομισματικών οργανισμών από ευρωπαϊκούς, πλήττοντας την ικανότητα των τραπεζών να παρατείνουν την πίστωση και τη στήριξη της ανάπτυξης για μια βιώσιμη περίοδο».

«Υπάρχει αυξημένη ρητορική τελευταίως από τους πολιτικούς στην Ελλάδα αναφορικά με μια πιθανή ακύρωση των μέτρων λιτότητας. Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επαναδιατυπώσει ότι η συμφωνία διάσωσης δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου λάβει τις δόσεις από το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ», αναφέρει η Moody’s.