A- A+
Αυξημένο επιτόκιο στη νέα έκδοση 3μηνων εντόκων γραμματίων
Ανοδο, μετά την πρόσκαιρη όπως θα αποδειχθεί πτώση του στο 4,20% αναμένεται να παρουσιάσει το επιτόκιο των νέων 3μηνων εντόκων γραμματίων που θα δημοπρατήσει την Τρίτη το ελληνικό δημόσιο.

Εν μέσω πολιτικής αστάθειας, το δημόσιο πρωχωρεί σε νέα έκδοση τρίμηνων τίτλων, με στόχο να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Όπως συνέβη και με τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια την περασμένη εβδομάδα, τα οποία διατέθηκαν με αυξημένο κόστος για το δημόσιο, άνοδός του αναμένεται και στους τρίμηνους τίτλους.

Η διάθεση σε ιδιώτες

Τα έντοκα γραμμάτια θα διατεθούν και σε ιδιώτες. Σε αυτήν την κατηγορία αποταμιευτών το δημόσιο δε θα επιβάλλει φόρο επί των τόκων αν τα νέα τρίμηνα έντοκα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 14 Μαϊου έως και Τετάρτη 16 Μαίου 2012.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 25 Μαίου 2012, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο ΑΦΜ.