A- A+
Σχηματισμός κυβέρνησης ανίκανης ή απρόθυμης να εφαρμόσει το μνημόνιο οδηγεί στη δραχμή
Την εκτίμηση ότι το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αυξηθεί σε περίπτωση εκλογής κυβέρνησης απρόθυμης ή ανίκανης να τηρήσει τους όρους του προγράμματος της τρόικας, διατυώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

«Εάν χρειαστεί να γίνουν, οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι ένα κρίσιμο γεγονός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη», αναφέρει η Fitch Ratings.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη από μια ελληνική έξοδο είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν από το ποια θα είναι η ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση.

Και συνεχίζει ο οίκος επισημαίνοντας ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, είτε ως αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής κρίσης είτε αργότερα, καθώς η οικονομία θα αποτύχει να σταθεροποιηθεί, θα τοποθετήσει όλα τα κράτη της ευρωζώνης σε Rating Watch Negative, καθώς θα επανεξετάσει τις συστημικές και συγκεκριμένες για κάθε χώρα επιπτώσεις από μια ελληνική έξοδο.

Αμεση υποβάθμιση

Όπως προσθέτει, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, οι αξιολογήσεις των κρατών που έχουν τώρα αρνητικές προοπτικές (Κύπρος, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία και Βέλγιο), θα κινδυνεύσουν άμεσα με υποβάθμιση.

«Η πιθανότητα και οι επιδράσεις από μια τέτοια κίνηση θα εξαρτηθούν από την απάντηση της Ευρώπης και από την επιτυχία της να περιορίσει το contagion, καθώς και από το εάν θα σχηματίσει ένα αξιόπιστο όραμα μιας αναδιαρθρωμένης Ευρώπης. Παρόλα αυτά, οι κρατικές αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης θα βρεθούν σε ρίσκο» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Fitch.

Ο οίκος προσθέτει ακόμη ότι «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας, θα σπάσει ένα θεμελιώδες στοιχείο που στηρίζει το ευρώ- ότι η ένταξη στη νομισματική ένωση είναι αμετάκλητη».

Οι επιπτώσεις για ευρωζώνη

«Στο καλύτερο σενάριο, η μετάδοση στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι λιγότερο έντονη από ό,τι φοβούνται και ενδεχομένως θα παρέχει τον καταλύτη για μια μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Εκτιμά ακόμη ότι η έκβαση των νέων εκλογών είναι απρόβλεπτη καθώς η επιλογή που αντιμετωπίζει το ελληνικό εκλογικό σώματα είναι μεταξύ κομμάτων που θα εφαρμόσουν την αντιλαϊκή δημοσιονομική λιτότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και των πολιτικών δυνάμεων που απορρίπτουν το πρόγραμμα της τρόικας και θέτουν σε ρίσκο την ύπαρξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Βραχυπρόθεσμα, οι νέες εκλογές του Ιουνίου θα καταστήσουν αμφίβολο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμορφωθεί με την προθεσμία της τρόικας στο τέλος Ιουνίου για τα νέα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ, αν και περιμένουμε ότι θα δοθεί στην Ελλάδα μια παράταση της προθεσμίας», σημειώνει ο οίκος.

Ωστόσο, εκτιμά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια από την Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί τα συμφωνηθέντα για το πρόγραμμα της τρόικας, δεν θα γινόταν αποδεκτό από το ΔΝΤ, το Eurogroup και την ΕΚΤ, που εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε σημαντική χαλάρωση του προγράμματος ή σε αύξηση της χρηματοδότησης.