A- A+
«Κουτσουρεμένη» έρχεται η δόση από ΕΕ – ΔΝΤ – Φοβούνται την ελληνική χρεοκοπία
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την Τετάρτη την αποδέσμευση της ήδη εγκεκριμένης δόσης του Μαΐου προς την Ελλάδα, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, περικόπτοντάς της κατά 1 δισ. ευρώ.

Εν τούτοις, στο δεσμευμένο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους λογαριασμό θα μπουν την Πέμπτη τα 4,2 δισ. ευρώ, καθώς το EFSF έκρινε ότι «το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο».

Σημειώνεται ότι υπήρξαν φωνές για αναβολή της εκταμίευσης της δόσης λόγω της αβεβαιότητας του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωσή του το EFSF αναφέρει ότι «το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στις 10 Μαΐου. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο και θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

«Όπως και με τις προηγούμενες δόσεις προς την Ελλάδα, το EFSF θα μεταφέρει τα 4,2 δισ. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η τύχη των επόμενων δόσεων

Σημειώνεται πάντως πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επανήλθαν την Τετάρτη, με φόντο τις συζητήσεις στην Αθήνα, στη διασύνδεση της συνέχισης της στήριξης με την εφαρμογή των ελληνικών δεσμεύσεων.

Έτσι, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν είπε ότι η καταβολή των επόμενων δόσεων του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αν σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα «λειτουργεί».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε τόνισε, στο ίδιο μήκος κύματος, πως «εάν η Ελλάδα σταματήσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία, τότε δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι δόσεις».