A- A+
Μπαρόζο: «Οι επιλογές είναι δύο: Λιτότητα ή άτακτη χρεοκοπία»
Τα κράτη που έχουν λάβει βοήθεια δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσουν σε άτακτη χρεοκοπία, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso.

«Τα ευάλωτα κράτη μέλη που βρίσκονται από τη στενή παρακολούθηση της αγοράς όπως η Ισπανία, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης» υπογράμμισε ο κ. Barroso.

«Οι χώρες που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα δεν έχουν άλλη εναλλακτική πέρα από την άτακτη χρεοκοπία, εφόσον δεν ακολουθήσουν το δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής» τόνισε ο ίδιος.

Η διαφορετική κατάσταση της κάθε χώρας θα γίνει ξεκάθαρη την Παρασκευή όταν και η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις νέες προβλέψεις της για το 2102 και 2013.

Έκτακτη Σύνοδος για την ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Μαΐου, για να συζητήσουν τα μέσα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

«Η Τετάρτη θα είναι η ημέρα του άτυπου δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» της ΕΕ, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου θα είναι οι πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η ΕΕ για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, παράλληλα με τις προσπάθειες συγκράτησης των ελλειμμάτων και των χρεών.

Η συγκεκριμένη συνάντηση θα προλειάνει τις αποφάσεις που καλείται να λάβει η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν και θα ληφθούν οι επίσημες αποφάσεις για τα θέματα της ανάπτυξης της στρατηγικής δημοσιονομικής προσαρμογής.