A- A+
Citigroup: Έως το 75% η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Στο 75% αυξήθηκε η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία τονίζει ότι οι ελληνικές εκλογές ανέδειξαν τη διογκούμενη λαϊκή αντίδραση.

Προσθέτει ακόμη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προμηνύει σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθεια να σφυρηλατηθεί η πολιτική συναίνεση για να διατηρηθεί η χώρα στην ευρωζώνη.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ακόμη και εάν λάβει κανείς υπόψη την πρόσφατη ώθηση της ατζέντας για την ανάπτυξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, «βλέπουμε σημαντική πιθανότητα η νέα ελληνική κυβέρνηση να χάσει τους επόμενους στόχους, και την αύξηση του ρίσκου για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12-18 μήνες, να αυξάνεται από το 50% στο 50%-75%».

Την ίδια στιγμή, και ο οικονομολόγος Nouriel Roubini προειδοποιεί για την αύξηση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κάποια στιγμή στο επόμενο έτος.

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία σηματοδότησαν μια εξέγερση ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Τόνισε δε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολιτικό χάος, ενώ η ύφεση βαθαίνει κι άλλο.

«Μοιάζει με ένα διαλυμένο τρένο που οδηγείται μοιραία στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος.

Η κόπωση από την λιτότητα στην περιφέρεια της ευρωζώνης συγκρούεται με την κόπωση διάσωσης στον πυρήνα της ευρωζώνης, παρατηρεί ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Roubini, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρότερο από αυτό της Γαλλίας, καθώς οδηγεί σε χάος.

«Η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο με σημαντικούς κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια. Η πολιτική αβεβαιότητα στην ευρωζώνη αυξάνεται δραματικά», προσθέτει.