A- A+
Φοβούνται το bank run οι τράπεζες – Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις
Την πρόκληση μαζικών αναλήψεων στις τράπεζες φοβούνται οι τραπεζίτες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών που είδαν τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές να καταγράφονται εκροές καταθέσεων από το σύστημα, υπό το φόβο ενός δυσμενούς αποτελέσματος όπως αυτού που έβγαλαν οι κάλπες, ανησυχούν τώρα για ένα ενδεχόμενο bank run.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε θέση να αναπληρώσει πιθανές αυξημένες εκροές κεφαλαίων από το σύστημα, ωστόσο εάν επικρατήσουν συνθήκες πανικού ή εάν υπάρξει διάρκεια κάποιων 24ώρων στις διαρροές, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος».

Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του προγράμματος και την εκταμίευση των επόμενων δόσεων για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, και κατ΄ επέκταση στην ελληνική οικονομία.