A- A+
ΕΕ - ΔΝΤ: Δεν παίρνετε την επόμενη δόση χωρίς συμφωνία για τα μέτρα
Οι επιπτώσεις από την προοπτική της ακυβερνησίας άρχισαν. ΕΕ και ΔΝΤ μέσω αξιωματούχων τους δήλωσαν ότι η επόμενη δόση προς την Ελλάδα δε θα δοθεί εάν δε συμφωνηθούν τα νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει αυστηρά στο πρόγραμμα λιτότητας –που περιλαμβάνει και τα νέα μέτρα του Ιουνίου- υποδηλώνοντας ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για διαπραγμάτευση των όρων διάσωσης της χώρας.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι προειδοποιήσεις έρχονται μετά από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών, που έπληξαν σημαντικά τα δύο κύρια ελληνικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των ψήφων πήγε σε μικρότερα, αριστερά και δεξιά κόμματα που είχαν βασίσει την προεκλογική τους εκστρατεία εναντίον του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την τρόικα.

Μονόδρομος η Ευρώπη

«Το πρόγραμμα είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός για την Ελλάδα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Dow Jones Newswires, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των σκληρών στόχων, θα γίνει «εντός αυστηρών ορίων, πολύ-πολύ περιορισμένα».

Ακόμη, στελέχη του ΔΝΤ δήλωσαν ότι η επίσκεψη της τρόικας δεν θα λάβει χώρα μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, έτοιμη να διαπραγματευτεί.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου «θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνο εάν η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα περικοπής κόστους για τα οποία έχει ήδη συμφωνήσει.

«Συνεχίζουμε με τις προηγούμενες συμφωνίες»

Όπως τόνισε ακόμη, αν και οι πιστωτές του επίσημου τομέα έχουν προετοιμαστεί να περιμένουν μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, δεν υπάρχουν σκέψεις για παρέκκλιση από το τι έχει συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Εάν δεν υπάρχει συμφωνία για νέα περικοπή κόστους, τα κεφάλαια προς την Ελλάδα δεν θα δοθούν μέχρι να υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία», δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΔΝΤ ήταν ανοιχτό να συζητήσει μια παράταση των στόχων μείωσης του κόστους για την Ελλάδα κατά ένα χρόνο, για να απαλύνει τον πόνο της προσαρμογής, αλλά διευκρίνισε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας είχε απορρίψει την ιδέα.