A- A+
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει την Εθνική για παρακράτηση μισθών και συντάξεων – Τι απαντά η τράπεζα
Καταγγελίες ότι η Εθνική Τράπεζα «παγώνει» λογαριασμούς μισθοδοσίας / σύνταξης πελατών της που προσέφυγαν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έφτασαν στην ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η καταναλωτική οργάνωση υποστηρίζει ότι η Εθνική Τράπεζα ακύρωσε την χρήση των χρεωστικών καρτών λόγω της υπαγωγής τους στο ν.3869/2010 με την αποστολή αιτήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι κάτοχοι χρεωστικών καρτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την τράπεζα να είναι αδύνατον να αναλάβουν τα χρήματα του μισθού ή της σύνταξής τους από ΑΤΜ.

Επιπλέον η οργάνωση σημειώνει ότι η Εθνική έχει αποστείλει μαζικά επιστολή στους υπερχρεωμένους πελάτες της, η οποία τρομοκρατεί χωρίς λόγο τους καταναλωτές.

Τι απαντά η Εθνική Τράπεζα

Άμεση ήταν η απάντηση από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.

Με αφορμή ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), για δήθεν εφαρμογή από την Τράπεζα παράνομων ή καταχρηστικών πρακτικών σε βάρος οφειλετών της, η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι ουδέποτε εφαρμόζει παρόμοια τακτική.

Όπως τονίζουν από τη διοίκησή της, η Εθνική είναι υποχρεωμένη, ταυτόχρονα από το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της να ενημερώνει τους πελάτες της για τις τυχόν εκκρεμότητες με την Τράπεζα, καθώς επίσης να ενημερώνει, και μάλιστα εγγράφως, τους οφειλέτες της στις περιπτώσεις εκείνες που αποστέλλονται τα σχετικά στοιχεία στον Τειρεσία.

Όπως είναι υποχρεωμένη και για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις να διακόπτει κάθε μορφή πίστωσης προς αποφυγή περαιτέρω επαύξησης της υπερχρέωσης τους.

Δε δεσμεύεται η μισθοδοσία

Σε καμία περίπτωση η Εθνική Τράπεζα δε δεσμεύει τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας οφειλετών, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη στους δικαιούχους.

Το μέτρο της στέρησης δυνατότητας ανάληψης της μισθοδοσίας / σύνταξης μέσω των ΑΤΜs με τη χρήση της κάρτας ανάληψης μετρητών Εθνοcash περιορίζεται μόνο σε οφειλέτες που έχουν κάνει αίτηση δικαστικού συμβιβασμού και αφορά τον υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό.

Προκειμένου να συνεχιστεί η δυνατότητα ανάληψης των χρημάτων μέσω των ΑΤΜs, παρέχεται το δικαίωμα άμεσου ανοίγματος νέου καταθετικού λογαριασμού και σύνδεσής του με νέα κάρτα Εθνοcash.

«Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος παραπομπής των πελατών στα κατά τόπους Καταστήματά μας» σημειώνουν από την τράπεζα, προσθέτοντας ότι «ήδη πολλοί πελάτες που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία έχουν εξυπηρετηθεί από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας για άνοιγμα νέου λογαριασμού και παροχή δυνατότητας κάρτας αναλήψεων από τα ΑΤΜς».