A- A+
Standard & Poor's : Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μετά το PSI
Ξεκόλλησε από το καθεστώς της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η Ελλάδα, με βάση τη βαθμολογία του οίκου της Standard & Poor's, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI).

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανακοίνωσε την προς τα πάνω αναπροσαρμογή της βαθμολογίας της Ελλάδας σε CCC από το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default), που είχε θέσει τη χώρα μας από την έναρξη της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους στις 27 Φεβρουαρίου.

Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει η Fitch Ratings πριν από λίγες ημέρες αναβαθμίζοντας τη χώρα μας σε Β- από D προηγουμένως. Πλέον έχει απομείνει η Moody’s για να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

Περιορισμός πιέσεων

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Standard & Poor's, η αναβάθμιση είναι απόρροια και της τυπικής ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που υπόκειται στο αλλοδαπό δίκαιο, η οποία κρίθηκε επιτυχής.

Τα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στο PSI παραμένουν στην αξιολόγηση Default (D), μέχρι την επόμενη λήξη στις 15 Μαΐου. Εάν πληρωθούν τότε θα αναβαθμιστούν, σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνουν στο «D».

Σύμφωνα με τον οίκο, οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις του ελληνικού χρέους μπορεί να περιορίστηκαν, ωστόσο, η πορεία του χρέους παραμένει αυξητική, με αποτέλεσμα να παραμένει στη ζώνη του κινδύνου, εωσότου τεθεί σε βιώσιμη τροχιά η δημοσιονομική της πορεία.

Ποιοι κίνδυνοι παραμένουν

Η αξιολόγηση του «CCC» δείχνει ότι η πρόσφατη μείωση του χρέους βελτιώνει τη θέση της χώρας, καθώς υπήρξε αφενός μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του και αύξηση της περιόδου ωρίμανσης των τίτλων.

Ωστόσο, επίσης αντανακλά μία σειρά από προκλήσεις, οι οποίες είναι:

-Αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και φέτος, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στους κλάδους της οικονομίας και στις τράπεζες
-Αστάθεια στην πολιτική και αντιδημοφιλείς πολιτικές
-Αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών
-Κεφαλαιακή ανεπάρκεια στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο

Ο δείκτης ανάκτησης των ομολογιούχων παραμένει στη βαθμολογία του «4», δείχνοντας ότι η ανάκτηση είναι στο 30%-50%.

Περαιτέρω βελτίωση

Σύμφωνα με τον οίκο, θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα στην εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για τη χώρα.

Παράλληλα, μεγάλο μερίδιο στην πιθανή αναβάθμιση μπορεί να έχει και η ανάπτυξη στη χώρα.

Αντίθετα, υποβάθμιση μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση νέας υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.