A- A+
Πιστωτική ασφυξία: Μαζεύουν πίσω τα δάνεια που είχαν δώσει στο παρελθόν οι τράπεζες
Ασφυκτικές είναι οι συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική απομόχλευσης των ισολογισμών τους, μειώνοντας τα υπόλοιπα των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε περαιτέρω σε -4,0% το Μάρτιο του 2012 από -3,8% τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, το Μάρτιο η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική, μειώνοντας τη ρευστότητα που κυκλοφορεί στην αγορά μέσω των χορηγήσεων κατά 1,36 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, η μείωση των υπολοίπων των δανείων προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Υποχώρηση δανείων ανά κατηγορία

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Μάρτιο ήταν αρνητική κατά 979 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2011: αρνητική καθαρή ροή 310 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -3,3% από -2,7% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος στο -3,3%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγές, μειώθηκε σε -4,1% από 7,1% το Φεβρουάριο του 2012.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 26 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2011: αρνητική καθαρή ροή 86 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης αυξήθηκε σε -7,2% από -7,8% τον προηγούμενο μήνα παραμένοντας όμως σε αρνητικό επίπεδο.

Στο ναδίρ στεγαστικά - καταναλωτικά

Αρνητική κατά 406 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάρτιο του 2012, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 326 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να διαμορφωθεί σε -4,4% το Μάρτιο του 2012 από -4,3% το Φεβρουάριο του 2012.

Από την αρχή του χρόνου τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων έχουν υποχωρήσει κατά 800 εκατ. ευρώ και των καταναλωτικών δανείων κατά 352 εκατ. ευρώ.