A- A+
O Σόιμπλε έθεσε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το Φεβρουάριο
Ένα βήμα πριν από την οριστική αποπομπή από την ευρωζώνη βρέθηκε η Ελλάδα όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπέρβαλε σχετικό αίτημα στην Αγκελα Μέρκελ «για να ξεμπερδεύουμε με τους Έλληνες».

Όπως εξιστορεί ο Παύλος Παπαδόπουλος σε άρθρο του στο «BHMAgazino», στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει ότι ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις και την ψηφοφορία στη Βουλή για τα νέα μέτρα, ο ίδιος θα προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση.

Αυτή η δήλωση εξάντλησε την υπομονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συνάντησε αμέσως την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να διώξουμε την Ελλάδα»

«Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους Ελληνες» της είπε. «Πρέπει να διώξουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη».

Η Μέρκελ, πιο ψύχραιμη, ανέθεσε μυστικά στον πρόεδρο της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, να προσδιορίσει το κόστος για τη Γερμανία και την ευρωζώνη μιας ελληνικής αποχώρησης.

Οταν οι τεχνοκράτες της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας ολοκλήρωσαν τους υπολογισμούς, ο Βάιντμαν απάντησε στη Μέρκελ ότι το κόστος είναι ανυπολόγιστο για το γερμανικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ότι κανείς δεν γνωρίζει πού θα σταματήσει το ντόμινο και ότι γι’ αυτό είναι προτιμότερο να δοθεί δεύτερο, ακόμη και τρίτο πακέτο στην Ελλάδα παρά να διακινδυνεύσει η Γερμανία τη διάλυση της ευρωζώνης.

Κριτική στον Παπαδήμο

Για κάποιους, όπως είναι η κυρία Βάσω Παπανδρέου, αυτό έπρεπε να το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση και να είναι πιο σκληρή στη διαπραγμάτευση.

Το είπε στον Παπαδήμο μετά το δικό της «όχι» στο νέο μνημόνιο που την οδήγησε εκτός ΠαΣοΚ. «Βάσω, εγώ και ο Βαγγέλης ξέρουμε ότι ήταν έτοιμοι να μας πετάξουν έξω» της απάντησε.

Ο Σόιμπλε πράγματι ήταν έτοιμος, αλλά τον συγκράτησε η Μέρκελ. Θα συνέχιζε να τον συγκρατεί αν η Αθήνα σκλήραινε τη στάση της;

Σχέδιο για εισαγωγή της δραχμής

Στα συρτάρια του Σόιμπλε υπάρχει σχέδιο της Bundesbank για την εισαγωγή της δραχμής στην Ελλάδα σε παράλληλη κυκλοφορία με το ευρώ.

Οι Γερμανοί το έχουν έτοιμο σε περίπτωση ελληνικής αδιαλλαξίας ή κατάρρευσης της κυβέρνησης στην Αθήνα.