A- A+
Στα 22 δισ. ευρώ ανεβάζει η HSBC τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες
Επιπλέον 4 δισ. ευρώ, πέραν των 18 δισ. ευρώ που εγγυάται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα χρειαστούν οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με υπολογισμούς της HSBC.

Σε νέα έκθεση οι οικονομολόγοι της υπογραμμίζουν ότι με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες την περασμένη Παρασκευή, η επαναφορά του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9%, απαιτεί επιπλέον 4 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα 18 δισ. ευρώ που εγγυήθηκε το ΤΧΣ καλύπτουν το στόχο για επαναφορά του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 8%.

Ο νέος στόχος

Ωστόσο, έως το Σεπτέμβριο οι τράπεζες βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να επαναφέρουν τον Core Tier 1 πάνω από το 9%. Για να συμβεί αυτό, η HSBC εκτιμά ότι χρειάζονται 4 δισ. ευρώ ακόμη.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται 1,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 750-800 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 350 - 400 εκατ. ευρώ.

Σηημειώνεται πάντως ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος υπολογισμούς των κεφαλαιακών αναγκών, κάτι που αναμένεται να συμβεί προς το τέλος Μάιου, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα τελικά πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης, αφού προηγουμένως έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες που αφορούν την επίπτωση του PSI στα αποτελέσματα των τραπεζών.

Έρχεται και η Blackrock

Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2011 που ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι τράπεζες είναι προσωρινά, καθώς δεν περιλαμβάνουν τις προβλέψεις που είναι πιθανό να διενεργηθούν βάση της μελέτης της Blackrock για τα επισφαλή τους δάνεια.

Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξει μείωση των ζημιών από το PSI, καθώς αναμένεται η αλλαγή του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο, ώστε να μπορεί να γίνει συμψηφισμός των απομειώσεων με τη φορολογία των επόμενων 20 ετών έναντι 5 ετών που ισχύει σήμερα.

Οι δύο παραπάνω παράμετροι θα είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της περυσινής χρήσης, από το οποίο θα εξαρρηθεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα πρέπει να καλυφθούν.

Μείωση των αναγκών

Στις τράπεζες υπάρχει αισιοδοξία ότι από την έκθεση της Blackrock δεν θα χρειαστεί να διενεργηθούν σημαντικές επιπλέον προβλέψεις για τις επισφάλειες, λόγω του σημαντικού ύψους διαγραφών στις οποίες έχουν προχωρήσει τα τελευταία τρίμηνα.

Επιπλέον, τα διοικητικά τους επιτελεία ευελπιστούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ζημιών από το PSI μέσω της εγγύησης από το EFSF μέρους της απομείωσης που οφείλεται στις χαμηλές αποτιμήσεις των νέων ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες μετά το «κούρεμα» στο χρέος.

Εκτιμάται ότι από την αλλαγή του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο ο περιορισμός των υποαξιών μπορεί να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ, και από την εγγύηση του EFSF τα 6 δισ. ευρώ, περιορίζοντας σημαντικές τις ανάγκες σε «φρέσκα» κεφάλαια.

Τα επόμενα βήματα

Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να τα νομοθετήσει, κάτι που είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί για μετά τις εκλογές.

Ακολούθως, η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψιν τις τελικές ζημιές από το PSI και την Blackrock θα οριστικοποιήσει τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Βάση αυτών των σχεδίων οι τράπεζες θα απευθυνθούν στους επενδυτές για να καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό (τουλάχιστον 10%) συμμετοχής ττου ιδιωτικού τομέα στις αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να αποφύγουν την άμεση κρατικοποίηση.

Διαβάστε επίσης

* Βασικός μέτοχος το ΤΧΣ στις τράπεζες με εισφορά 18 δισ. ευρώ - Η μετά PSI+ εποχή για τον κλάδο