A- A+
Βασικός μέτοχος το ΤΧΣ στις τράπεζες με εισφορά 18 δισ. ευρώ - Η μετά PSI+ εποχή για τον κλάδο
Στα 28 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών λόγω PSI+, οδηγώντας σε ραγδαία μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, γεγονός που κατέστησε απαραίτητη την παρέμβαση του ΤΧΣ.

Οι απομειώσεις από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank EFG και της Τράπεζας Πειραιώς στην αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου χρέους έφτασαν τα 25 δισ. ευρώ.

Για την επαναφορά του δείκτη συνολικών ιδίων κεφαλαίων στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια του 8%, κατέστη απαραίτητη η εγγύηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αναπλήρωση του ελλείμματος ύψους 18 δισ. ευρώ που προέκυψε.

Τα αποτελέσματα των 4 ομίλων (Κάντε κλικ στο όνομα κάθε τράπεζας για τις επίσημες ανακοινώσεις)
(Ποσά σε δισ. ευρώ)

Τράπεζα Καθαρές ζημιές Πρό φόρων ζημιές λόγω PSI Εισφορά ΤΧΣ σε κεφάλαια
Εθνική Τράπεζα 12,35 10,75 6,90
Alpha Bank 3,81 3,83 1,90
Eurobank EFG 5,50 4,60 4,20
Τράπεζα Πειραιώς 6,30 5,90 5,00
ΣΥΝΟΛΟ 28 25 18

Έρχεται και η Blackrock

Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2011 που ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι τράπεζες είναι προσωρινά, καθώς δεν περιλαμβάνουν τις προβλέψεις που είναι πιθανό να διενεργηθούν βάση της μελέτης της Blackrock για τα επισφαλή τους δάνεια.

Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξει μείωση των ζημιών από το PSI, καθώς αναμένεται η αλλαγή του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο, ώστε να μπορεί να γίνει συμψηφισμός των απομειώσεων με τη φορολογία των επόμενων 20 ετών έναντι 5 ετών που ισχύει σήμερα.

Οι δύο παραπάνω παράμετροι θα είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της περυσινής χρήσης, από το οποίο θα εξαρρηθεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα πρέπει να καλυφθούν.

Μείωση των αναγκών

Στις τράπεζες υπάρχει αισιοδοξία ότι από την έκθεση της Blackrock δεν θα χρειαστεί να διενεργηθούν σημαντικές επιπλέον προβλέψεις για τις επισφάλειες, λόγω του σημαντικού ύψους διαγραφών στις οποίες έχουν προχωρήσει τα τελευταία τρίμηνα.

Επιπλέον, τα διοικητικά τους επιτελεία ευελπιστούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ζημιών από το PSI μέσω της εγγύησης από το EFSF μέρους της απομείωσης που οφείλεται στις χαμηλές αποτιμήσεις των νέων ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες μετά το «κούρεμα» στο χρέος.

Εκτιμάται ότι από την αλλαγή του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο ο περιορισμός των υποαξιών μπορεί να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ, και από την εγγύηση του EFSF τα 6 δισ. ευρώ, περιορίζοντας σημαντικές τις ανάγκες σε «φρέσκα» κεφάλαια.

Τα επόμενα βήματα

Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να τα νομοθετήσει, κάτι που είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί για μετά τις εκλογές.

Ακολούθως, η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψιν τις τελικές ζημιές από το PSI και την Blackrock θα οριστικοποιήσει τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Βάση αυτών των σχεδίων οι τράπεζες θα απευθυνθούν στους επενδυτές για να καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό (τουλάχιστον 10%) συμμετοχής ττου ιδιωτικού τομέα στις αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να αποφύγουν την άμεση κρατικοποίηση.

Τέλος Μαΐου ΑΤΕ- ΤΤ

Εντωμεταξύ νέα παράταση δόθηκε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η τύχη τους, την οποία θα κρίνει η επόμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, δόθηκε η δυνατότητα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2011 έως και το τέλος Μαΐου. Έως τότε θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα διασωθούν τα δύο κρατικά πιστωτικά ιδρύματα.

Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει τη διάσπασή τους σε «καλή» και «κακή» τράπεζα με στόχο την εξυγίανσή τους, ώστε να μην επιβαρύνουν ξανά στο μέλλον το ελληνικό δημόσιο.

Οι απαισιόδοξοι πάντως δεν αποκλείουν ακόμη και το οριστικό «λουκέτο» στις δύο τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση πάντως προτεραιότητα θα δοθεί στη διασφάλιση του συνόλου των καταθέσεων, οι οποίες έως σήμερα δεν έχουν υποστεί καμία απώλεια σε όλες τις ανακλήσεις αδειών τραπεζών που έχουν καταγραφεί.