A- A+
Νέα επίθεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – Πάνω από το 6% η απόδοση του 10ετούς στην Ισπανία
Αναζωπυρώνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, γεγονός που αποτυπώνεται στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στις αδύναμες χώρες του Νότου. «Επίθεση» στην Ισπανία με νέο ρεκόρ στα CDS.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε τη Δευτέρα πάνω από το ψυχολογικό όριο του 6% για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2011.

Την ίδια στιγμή σημαντική είναι η άνοδος των ασφαλίστρων (CDS) έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ισπανίας, τα οποία κατέγραψαν ιστορικό υψηλό διαμορφούμενα στις 520 μονάδες βάσης.

Ανοδικά κινούνται τα spreads και στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν πιέσεις στο ευρώ, το οποίο βρέθηκε κάτω από το επίπεδο του 1,30 σε σχέση με το δολάριο.

ΕΚΤ: Τα χειρότερα πέρασαν

Την εκτίμηση ότι η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μοιάζει να έχει τελειώσει και πλέον εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με το χρέος των χωρών τους, εξέφρασε ο διαμορφωτής πολιτικής της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν.

Μιλώντας στην Wall Street Journal, τόνισε ότι «η ΕΚΤ ήταν σε ορισμένες στιγμές της κρίσης ο μόνος θεσμός ο οποίος μπορούσε να δράσει. Αλλά θα έπρεπε τα πράγματα να παραμείνουν έτσι; Σαφώς όχι. Αυτός είναι ο λόγος που ο σχεδιασμός του ESM είναι τόσο σημαντικός».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Άσμουσεν εκτίμησε πως ο κίνδυνος να αυξηθεί ο πληθωρισμός εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου μοιάζει να έχει περιοριστεί προς το παρόν.