A- A+
Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη σας σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ – Αλλαγές στο νομοσχέδιο
Τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά Ταμεία με δόσεις και έκπτωση επί των πρόσθετων τελών, έχουν οι ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ με τη νέα νομοθεσία.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας τη Μεγάλη Εβδομάδα θα σημάνει την έναρξη ισχύος των σχετικών ρυθμίσεων για τον ΟΑΕΕ και της περιόδου υποβολής των αιτήσεων.

Η ρύθμιση για τον ΟΑΕΕ προβλέπει έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ καταβολή και εκπτώσεις 75% ή 40% επί των πρόσθετων τελών για περισσότερες δόσεις.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, να ζητήσουν την υπαγωγή τους κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν που βρίσκονται, εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια.

Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώνουν ανά μήνα λιγότερα χρήματα. Η ισχύς της διάταξης λήγει τον Ιανουάριο του 2015.

Οι οφειλέτες του ΙΚΑ

Με τον νέο νόμο, παρατείνεται ως τις 30 Απριλίου η δυνατότητα της ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, μετατίθεται για την 1η Ιουνίου -αντί για την 1η Μαΐου- η υποχρεωτική ταυτόχρονη καταβολή στις τράπεζες από τις επιχειρήσεις των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, υπήρξαν αλλαγές στα κίνητρα που παρέχονται προς τους συνεπείς εργοδότες. Αρχικώς προβλεπόταν η παροχή έκπτωσης κατά 5% επί των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους ήταν συνεπείς για ένα τρίμηνο στην πληρωμή τους.

Ωστόσο, με αλλαγή που έγινε τη Μεγάλη Τρίτη ο χρόνος συνέπειας αυξάνεται στους 4 μήνες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης θα καθορίζεται από τη διοίκηση του ΙΚΑ, ανάλογα με την πορεία των εσόδων του Ταμείου.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα, για μια φορά μέσα στη διετία, να μην καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και να τις εξοφλήσουν σε 6 μήνες χωρίς πρόστιμο και προσαυξήσεις.