A- A+
Νέα δημοσιεύματα για το «λάθος» της ευρωζώνης και την επιστροφή στη δραχμή
Νέα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο λάθος της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ και στη …σωτήρια για την εγχώρια οικονομία επιστροφή στη δραχμή, επανεμφανίστηκαν στον ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό τύπο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν, ο οποίος σημείωσε ότι «ίσως και να ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της Φινλανδίας, «δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα ή να επικρίνω κανέναν, όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2001 είναι, κρίνοντας εκ των υστέρων -και ίσως και από τότε- μεγάλο λάθος».

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να θωρακιστεί η Ευρωζώνη προτού υποδεχθεί νέα μέλη, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

Υπέρ της δραχμής

Την ίδια στιγμή με συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικογενειακών Επιχειρήσεων Λουτς Γκέμπελ, συνιστά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη διαγραφή του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους της.

Σε δηλώσεις του, τις οποίες επικαλείται το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει στην Ευρωζώνη ούτε θα μπορέσει να ορθοποδήσει, τα συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται στο τέλος να λειτουργήσουν, ενώ οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα αυξηθούν».

Ο κ. Γκέμπελ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι στις προσεχείς εκλογές θα επικρατήσουν «εκείνοι, που είναι κατά των μέτρων λιτότητας και των όρων που έχουν τεθεί» και προτείνει, «για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους», η Ελλάδα να αποφασίσει από μόνη της να εξέλθει της νομισματικής ένωσης.

«Οι διασώστες Ευρωπαίοι αναγκάζουν την Ελλάδα να έχει μισθούς 30% χαμηλότερους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει ειρηνικά», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η δραστική μείωση τιμών και μισθών, που θα συμβάλει στην εξυγίανση, «μπορεί να επιτευχθεί με κοινωνικό συμβόλαιο εκ των υστέρων μόνον εκτός του ευρώ, καθώς μετά την επιστροφή στη δραχμή και μια σίγουρα δύσκολη υποτίμηση, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν πάλι φθηνότερα και θα μπορούν να εξάγονται».

«Τότε θα επανέλθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα», λέει και εκτιμά ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια απόλυτα μοναδική περίπτωση».