A- A+
Alpha Bank: «Θα χάναμε επιπλέον 9 δισ. ευρώ από τη συνένωση με Eurobank»
Τίτλοι τέλους μπαίνουν σε λίγες ημέρες στο σήριαλ της συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank, καθώς συγκλήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της πρώτης, που θα βάλει και την τυπική ταφόπλακα σε ένα ακόμη deal.

Στην έκθεση που θα παρουσιάσει στους μετόχους της η διοίκηση της Alpha Bank αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αν προχωρούσε η συνένωση των δύο τραπεζών, το ενιαίο σχήμα θα είχε επιπρόσθετη ζημιά ύψους 9 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό θα καλέσει στις 26 Απριλίου το σώμα της γενικής συνέλευσης για την ανάκληση των αποφάσεων της 15ης Νοεμβρίου, με τις οποίες εγκρίθηκε η συγχώνευση και την ανάκληση όλων των εργασιών που την αφορούν.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, μετά την οριστικοποίηση των όρων του PSI+, έχει συντελεσθεί ουσιώδης μεταβολή των οικονομικών και λοιπών δεδομένων, με αποτέλεσμα η συγχώνευση, όχι μόνο να μην προσθέτει αξία, αλλά να προκαλεί ζημία στην ίδια και στους μετόχους της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να τεκμηριωθεί και από οικονομικής απόψεως.

Επιπλέον, τονίζει ότι υπό το φάσμα των αυξημένων αναγκών για την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του ενιαίου σχήματος στο ελάχιστο οριζόμενο επίπεδο, το αρχικό σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, καθίσταται μη υλοποιήσιμο και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκές.

Τέλος, η Alpha Bank σημειώνει ότι υφίστανται θέματα μεταξύ των δυο τραπεζών που άπτονται της μη εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων της Eurobank, που απορρέουν από τη μεταξύ τους συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει συνήθεις ρήτρες περί δηλώσεών τους και κυρώσεων επί παραβίασης των υποχρεώσεών τους.

Eurobank: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Alpha Bank

Απαντώντας στις παραπάνω εταιρικές ανακοινώσεις, η Eurobank EFG επισημαίνει ότι «οι ισχυρισμοί με τους οποίους η Αlpha Bank επιχειρεί να δικαιολογήσει την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων είναι αβάσιμοι».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η απόφασή της να αναστρέψει μονομερώς τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και τις αρμόδιες αρχές, αποτελεί τη μόνη παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων που υφίσταται».

Σύμφωνα με την Eurobank, οι σημαντικές ωφέλειες από τη συγχώνευση, που και η ίδια η Alpha Bank αναγνωρίζει, δεν επηρεάζονται σε καμία περίπτωση από το ύψος των ζημιών συνεπεία του PSI+.

«Αντίθετα οι ωφέλειες αυτές αμβλύνουν την όποια επιβάρυνση από το PSI+, η οποία θα γνωστοποιηθεί σύντομα» προσθέτει η διοίκηση της Eurobank.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ματαίωση μιας συγχώνευσης αυτής της εμβέλειας, πέραν της σημαντικής απώλειας που συνεπάγεται για τους μετόχους των τραπεζών, είναι επίσης ασύμβατη με την επιδιωκόμενη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση του ιδιωτικού του χαρακτήρα. Ευρύτερα, δε, αντιστρατεύεται τη μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».