A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλά επιτόκια και λειτουργίες …Ταμιευτηρίου
Ακόμη πιο ελκυστικές γίνονται οι προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς εκτός από τα υψηλά επιτόκια, οι τράπεζες προσφέρουν μία σειρά από δυνατότητες που μέχρι σήμερα ίσχυαν μόνο για λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Συγκεκριμένα, έχουν λανσαριστεί προϊόντα που παρέχουν την ευχέρεια αυξομείωσης του υπολοίπου της προθεσμιακής κατάθεσης χωρίς ποινή και με τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων.

Δηλαδή οι τράπεζες έχουν προσδώσει σε λογαριασμούς προθεσμίας χαρακτηριστικά των καταθετικών προϊόντων πρώτης ζήτησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα προθεσμιακή κατάθεση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία παρέχει ελευθερία κινήσεων, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι ευελιξίες κινήσεων

Οι προσφορές αυτές διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

1) Ελευθερία αναλήψεων

Διατίθενται προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανάληψης, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το υπόλοιπο της κατάθεσης να μην πέσει κάτω από ένα ελάχιστο όριο, πχ. τις 20.000 ευρώ. Διαφορετικά επιτρέπεται η ολική ανάληψη.

2) Απεριόριστες καταθέσεις

Οι προθεσμιακές καταθέσεις αυτής της κατηγορίας δίνουν τη δυνατότητα στον αποταμιευτή να καταθέτει χρήματα στο λογαριασμό του, όποτε ο ίδιος επιθυμεί, αυξάνοντας το υπόλοιπό του και κερδίζοντας τόκους με βάση το αρχικό επιτόκιο του προϊόντος, χωρίς να γίνει ξανά διαπραγμάτευση.

Οι λογαριασμοί αυτής της κατηγορίας βολεύουν όσους μπορούν και θέλουν κάθε μήνα να αποταμιεύουν ένα ποσό, διατηρώντας το υψηλό επιτόκιο της προθεσμιακής που έχουν κλείσει.

3) Πρόωρη ανάληψη χωρίς ποινή

Ιδιαίτερα ελκυστικά είναι και τα προϊόντα που δίνουν στον αποταμιευτή τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μερική ή ολική ανάληψη των κεφαλαίων του χωρίς ποινή κατά το χρόνο καταβολής των τόκων (κάθε μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο, κοκ).

Οι λογαριασμοί αυτής της μορφής έχουν συνήθως αυξανόμενο επιτόκιο, από περίοδο εκτοκισμού σε περίοδο εκτοκισμού, το οποίο δίνεται ως κίνητρο στον καταθέτη για να μην «σηκώσει» τα χρήματά του.