A- A+
Κατάσχεση επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ αν υπάρχουν οφειλές σε εφορίες και Ταμεία
Τη δυνατότητα κατάσχεσης επιδοτήσεων στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, σε περιπτώσεις οφειλών προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστική Ταμεία, προβλέπει τροπολογία.

Κατεβάστε ολόκληρη την τροπολογία
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σχετική αλλαγή της τρέχουσας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με αυτή, οι τελικές πληρωμές ΕΣΠΑ, που πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση του επιδοτούμενου έργου, κατάσχονται, παρακρατούνται ή αποδίδονται στο δημόσιο εάν ο ιδιώτης οφείλει στην εφορία ή και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαραίτητη ενημερότητα

Από την άλλη πλευρά, δεν κατάσχονται προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές, που πραγματοποιούνται πριν την ολοκλήρωση ενός έργου.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν καταφέρει να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την έγκριση των τελικών πληρωμών, κινδυνεύει με κατάσχεση της επιδότησής του.

Εξάλλου, στην τροπολογία αναφέρεται ότι η ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμόζεται και αναδρομικά σε όσους εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ (Ν 3617/2007) τα προηγούμενα χρόνια.

Βελτιώσεις στον αναπτυξιακό

Παράλληλα, με άλλη διάταξη αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης του αναπτυξιακού νόμου από 40% σε 60%, για τις δαπάνες κατασκευής, επέκτασης και εκσυγχρονισμού κτιριακών εγκαταστάσεων.

Τέλος, αυξάνεται και από 15 εκατ. σε 20 εκατ. ευρώ το ανώτατο πλαφόν ενισχύσεων ανά τετραετία σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις.