A- A+
Οι νέοι φορολογικοί συντελεστές που προτείνουν υπουργείο Οικονομικών και ΛΑΟΣ
Κατάργηση φοροαπαλλαγών και δημιουργία νέα κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων προβλέπουν οι προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών στις διαβουλεύσεις με το ΛΑΟΣ.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις εκλογές, ωστόσο από το διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα όπου έχει αποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, μπορούν να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την κατεύθυνση των αλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό, «γερά» παίζουν η μείωση του υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ, του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων, του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αλλά και ο περιορισμός των σχετικών κλιμακίων.

Οι αλλαγές που προτείνονται

- Νέα φορολογική κλίμακα ως εξής:

  • 0 - 5000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 0%
  • 5.000 - 10.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 10%
  • 10.000 - 30.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 20%
  • 30.000 - 60.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 30%
  • 60.000 ευρώ και άνω εισόδημα φορολογικός συντελεστής 40%

- Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών πλην ελάχιστων εξαιρέσεων

- Θέσπιση νέου καθεστώτος αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες

- Εξίσωση συντελεστή φορολόγησης όλων των μορφών επιχείρησης (ΑΕ, ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ) στο 20%

- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 25% στο 20%

- Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23% σήμερα

ΥΠΟΙΚ: Αποφάσεις μετά τις εκλογές

«Η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το νέο φορολογικό σύστημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτήν, «τα σημερινά δημοσιεύματα για το σχεδιαζόμενο νέο φορολογικό σύστημα βασίζονται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι σε ανακοίνωση τελικού πορίσματος από το Υπ. Οικονομικών».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι τα δημοσιεύματα «περιλαμβάνουν αποσπασματικά στοιχεία από κείμενα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιτροπής και ως εκ τούτου δε δεσμεύουν ούτε το Υπουργείο ούτε τα συμμετέχοντα κόμματα».

«Άλλωστε τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή διαλόγου είναι πολύ ευρύτερα από όσα ήρθαν στη δημοσιότητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αφού λάβει υπόψη και τα συμπεράσματα του δημόσιου διαλόγου που θα προηγηθεί της τελικής διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νόμου».