A- A+
Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ εκτός αγοράς το Φεβρουάριο – Στο ναδίρ η τραπεζική χρηματοδότηση
Τραγικός μήνας ήταν ο Φεβρουάριος ως προς τη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες, με την απομόχλευση στα δάνεια να φτάνει τα 1,18 δισ. ευρώ, στερώντας από την αγορά πολύτιμη ρευστότητα.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τα τραπεζικά δάνεια είναι αποκαλυπτικά της σημαντικής επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με αυτά, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 η καθαρή ροή δανείων προς την οικονομία ήταν αρνητική, ξεπερνώντας τα 1,8 δισ. ευρώ.

Κατάρρευση της πίστης

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της παγωμένης ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα, της υποχώρησης των καταθέσεων που καθιστά τις τράπεζες πιο φειδωλές στη χορήγηση νέων δανείων και του αποκλεισμού τους από τις αγορές, καθιστώντας επιτακτική την απομόχλευση των ισολογισμών τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ έναντι πτώσης μόλις 1,8 δισ. ευρώ στα υπόλοιπα των δανείων.

Η διαφορά που προκύπτει καλύφθηκε από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης που έχει ενεργοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, καθιστώντας αναγκαία τη περιοριστική πολιτική στις δανειοδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε περαιτέρω σε -3,8% το Φεβρουάριο του 2012 από -3,3% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2011: -3,1%). Συνολικά, το Φεβρουάριο του 2012, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.188 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2011: θετική καθαρή ροή 123 εκατ. ευρώ).

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Φεβρουάριο του 2012 ήταν αρνητική κατά 695 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2011: θετική καθαρή ροή 279 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -2,7% από -1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησε σε -3,3% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγέσς, επιβραδύνθηκε σε 7,1% από 10,5% τον Ιανουάριο του 2012.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 109 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Φεβρουάριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 16 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -7,8% από -7,3% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 383 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Φεβρουάριο του 2012, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 139 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να μειωθεί σε -4,3% το Φεβρουάριο του 2012 από -4,1% τον Ιανουάριο του 2012 (Δεκέμβριος 2011: -3,9%).