A- A+
Τράπεζες: Παράταση έως τις 20/4 για τα αποτελέσματα – Στα 26 δισ. ευρώ οι ζημιές από το PSI+
Παράταση 20 ημερών δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2011, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Η καθυστέρηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος λογιστικής αποτύπωσης και φορολογικής αντιμετώπισης των ζημιών από το PSI+.

Επιπλέον σε εκκρεμότητα παραμένει η συμφωνία για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και η τρόικα θα κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες πριν από τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές.

Οι ζημιές από το PSI+

Στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ότι οι ζημιές από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην αναδιάταξη του δημόσιου χρέους θα προκαλέσουν κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 26 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσά που δεν μπορούν να καλυφθούν στο σύνολό τους από τους ιδιώτες μετόχους, καθιστώντας απαραίτητη την εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα μπορεί να διαθέσει για αυτό το σκοπό έως και 50 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες πιέζουν για την παροχή κινήτρων στους ιδιώτες μετόχους για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν, ώστε να καλυφθεί το ελάχιστον ποσοστό συμμετοχής τους (τουλάχιστον 10%) και να αποφευχθεί η άμεση κρατικοποίηση.

Ο επανέλεγχος των τραπεζών

Δηλαδή ζητούν η επιστροφή της βοήθειας που θα παρασχεθεί από το ΤΧΣ να γίνει με ευνοϊκούς όρους, μετά από κάποια χρόνια, αλλά και να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους που θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

«Γιατί να βάλει στην πιο δύσκολη στιγμή για τον κλάδο κάποιος χρήματα και να κινδυνεύει στο μέλλον να χάσει τον έλεγχο της τράπεζας από κάποιον τρίτο;» είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι τραπεζίτες, αναφερόμενοι στο «παζάρι» που γίνεται για τον τρόπο λειτουργίας των δικαιωμάτων επαναγοράς των μετοχών που θα πουληθούν στο ΤΧΣ.

Ανοιχτό παραμένει επίσης και το θέμα των όρων με τους οποίους θα συμμετάσχει το Ταμείο στις αυξήσεις κεφαλαίου, για το αν δηλαδή θα αποκτήσει τις νέες μετοχές στην ίδια τιμή με τους ιδιώτες μετόχους.