A- A+
Κανονικά στα τεκμήρια διαβίωσης οι ημιυπαίθριοι – Η ασχετοσύνη όσων θέλουν να κυβερνήσουν (upd2)
Καμία αλλαγή στα τεκμήρια διαβίωσης των ημιυπαίθριων δεν επιβάλλεται, καθώς αποσύρθηκε η σχετική διάταξη, που υποτίθεται ότι επιβάρυνε, αλλά στην πραγματικότητα μείωνε τη φορολογία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:45

Πρόκειται για ένα μπέρδεμα άνευ προηγουμένου, που έχει αναστατώσει τις εφορίες και όλα τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου, ως αποτέλεσμα της άγνοιας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με νόμο του 2010 ορίζεται ότι όλοι οι ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν πέρυσι θα μπαίνουν κανονικά στο Ε1 και θα θεωρούνται κύριοι χώροι για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης.

Την περασμένη εβδομάδα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβανόταν διάταξη που προέβλεπε ότι το τεκμήριο δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφίτων που «τακτοποιήθηκαν» στο πλαίσιο του νόμου για τα αθαίρετα, θα υπολογίζονται με 40 ευρώ το τ.μ. και όχι με το το 50% της τιμής ζώνης των κύριων χώρων, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Χάρη στα ακριβά ακίνητα

Δηλαδή με τη συγκεκριμένη διάταξη μειωνόταν σημαντικά το τεκμήριο δαπάνης, ευνοώντας ειδικά όσους έχουν τακτοποιήσει τέτοιους χώρους σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν επηρεαζόταν ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων για όσους χώρους τακτοποιήθηκαν με τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους.

Οι ημιυπάθριοι χώροι θα δηλωθούν κανονικά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα τεκμήρια θα υπολογιστούν σαν να πρόκειται για κύριο χώρο κατοικίας.

Με αφορμή τη διάταξη αυτή, που υποτίθεται ότι επιβάρυνε περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ στην πραγματικότητα έκανε ακριβώς το αντίθετο, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να αποχωρήσει από το διάλογο για το φορολογικό σύστημα, ώστε να μη χρεωθεί το νέο μέτρο.

Η συνέχεια είναι ακόμη χειρότερη. Ο κ. Οικονόμου τη Δευτέρα το πρωί προανήγγειλε την απόσυρση της σχετικής διάταξης, για να μην υπάρξει η υποτιθέμενη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Είναι προφανές ότι δεν είχε καταλάβει ότι η διάταξη ήταν ευνοϊκή για τους φορολογουμένους και ειδικά όσους έχουν ακριβά ακίνητα και όμως παρουσίασε την απόσυρσή της ως κίνηση καλής θέλησης για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Κάτι τέτοια είναι που μας τρομάζουν...

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε

Το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη ανακοίνωσή του γνωστοποίησε την απόσυρση των διατάξεων για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος του τεκμηρίου δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφιτών που «τακτοποιήθηκαν» με τις διατάξεις του νόμου περί ημιυπαίθριων χώρων (ν.4014/2011).

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι διατάξεις θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου που διενεργείται στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, προσέθεσε το υπουργείο.

Είχε προηγηθεί η απόσυρση της Νέας Δημοκρατίας από το διάλογο για το φορολογικό σύστημα, με αφορμή τη θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου και η προαναγγελία απόσυρσής του από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.