A- A+
Στην Εθνική Τράπεζα το 100% των καταθέσεων των 3 συνεταιριστικών που έκλεισαν (upd)
Η Εθνική Τράπεζα ήταν τελικά η νικήτρια της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταφορά του συνόλου των καταθέσεων των τριών συνεταιριστικών τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται όλοι οι καταθέτες των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου, οι οποίοι βρίσκονταν στον «αέρα» μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας τους.

Η Εθνική Τράπεζα, ως ανάδοχος, έχει ξεκινήσει την οργάνωση για τη μεταφορά των καταθέσεων, οι οποίες είναι ασφαλείς στο σύνολό τους και όχι μέχρι του ορίου των 100.000 ευρώ.

Οι καταθέτες θα ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες για το πώς θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα χρήματά τους.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με την από 23.3.2012 απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 63Δ του Ν.3601/2007, ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων των Τραπεζών: ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ και ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ.

Η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει μόνο τις καταθέσεις των εν λόγω τραπεζών και κανένα άλλο στοιχείο του ενεργητικού ή του παθητικού τους.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, οι καταθέσεις αυτές θα μεταφερθούν στην Εθνική Τράπεζα. Οι διαδικασίες μεταφοράς περιλαμβάνουν ένα σύνθετο έργο παραγωγής και αποστολής ηλεκτρονικών αρχείων από τις συνεταιριστικές τράπεζες και ενσωμάτωσή τους στα αρχεία της Εθνικής Τράπεζας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, η Εθνική Τράπεζα, θα ενημερώσει τους δικαιούχους των λογαριασμών αυτών για την ημερομηνία έναρξης εξυπηρέτησης των λογαριασμών τους από τα καταστήματά της.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια του από 19.03.2012 δελτίου Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τις συνεταιριστικές τράπεζες Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε. και Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε., των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, ανακοινώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διενήργησε, σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 όπως ισχύει, την προβλεπόμενη σε αυτό διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου του συνόλου των καταθέσεων των παραπάνω συνεταιριστικών τραπεζών.

Η ανάδοχος τράπεζα που προέκυψε από την εν λόγω διαδικασία είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη έχει ξεκινήσει η οργάνωση της μεταφοράς των καταθέσεων.

Με τη διαδικασία αυτή διασφαλίζονται στο ακέραιο όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών των τραπεζών αυτών. Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει με ανακοίνωσή της το κοινό για τις σχετικές λεπτομέρειες».